A Tapolcai Járási Ügyészség a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat egy 48 éves nővel szemben, aki a lopást észlelő sértett bántalmazása árán tartotta meg és vitte magával az idős férfi pénzét a lakásból.

A vádiratban foglaltak szerint a nő 2017 nyarán, Sümegen figyelt fel a köztéri padon ülő, 70. életévét betöltött, járóbottal közlekedő sértettre.

Az elkövető meghívatta magát a sértett lakására, ahol kávét akart feltenni. Nem tudta meggyújtani a lángot a tűzhelyen, ezért a sértett segítségét kérte. Miközben a sértett a konyhában tartózkodott, a nő bement a szobába. Az ágytakaró alatt észrevette a sértett kézitáskáját, amiből kivett 60.000 forintot.

A sértett a szobába érve látta, hogy a takarót elmozdították. Rögtön ellenőrizte a táskát és észrevette, hogy hiányzik a pénze. Számon kérte a vádlottat, aki visszautasította a gyanúsítást, és  távozni akart a lakásból.

A sértett ekkor a táskája pántját megfogva próbálta a vádlottat visszatartani. A vádlott a táskát magához szorította és meglökte a sértettet. A férfi követte a bejárati ajtó felé igyekvő nőt és megkísérelte a hajánál fogva visszatartani. Az elkövető ekkor, hogy a kulcsra zárt ajtót kinyithassa, többször megütötte, majd a pénz megtartása érdekében meg is karmolta a sértettet. A vádlott végül kiszabadult a sértett fogásából, és az ajtókulcsot is magánál tartva távozott.

A nyomozó hatóság megtalálta a pénzt az elkövetőnél tartott házkutatás során, és visszaadta a sértettnek. Az okozott kár – a szükségessé vált zárcsere költségén túl – teljes egészében megtérült.

 

Hozzászólások lezárva.