A Gyulai Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a 41 éves verebi férfival szemben, aki 2019 novemberében Békéscsaba külterületén teherautóval okozott halálos kimenetelű közlekedési balesetet.

 A férfi 2019. november 19-én délelőtt egy tehergépkocsit vezetve közlekedett a 44-es számú főúton, Békéscsaba felől Kondoros irányába a megengedett 70 km/óra sebességet túllépve, 87-88 km/óra sebességgel. A tehergépkocsi elhanyagolt műszaki állapotú volt, a közúti közlekedésben való részvétel műszaki követelményeinek a jobb oldali első gumiabroncs belső felületének hullámossága miatt nem felelt meg, azonban ez a hiányosság nem hozható összefüggésbe a baleset bekövetkezésével. A terhelt haladása közben – ismeretlen okból – tehergépkocsijával áttért a menetirány szerinti bal oldalra, majd a bal oldali füves útpadkára lehaladt, s ott összeütközött a vele szemből érkező, a tehergépkocsi áttérését észlelve elhárító manőverként a jobb oldali útpadkára lehúzódó autóval. A baleset következtében a személygépkocsit vezető, a balesetben vétlen 62 éves férfi súlyos, az élettel össze nem egyeztethető sérüléseket szenvedett és a helyszínen elhalálozott, míg a teherautó sofőrje 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

A terhelt megszegte a KRESZ 25.§ (2) bekezdésében foglaltakat, mely szerint járművel az úttesten – az előzés és a kikerülés esetét kivéve – annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni.

A Gyulai Járási Ügyészség a büntetett előéletű férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja. Az irányadó büntetési tételkeret 1-5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség vádiratában a férfival szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől és kötelezze őt a nyomozás során felmerült közel 700 000 Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

A rendőrség által készített fotók az alábbi linken tekinthetőek meg:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/utkozes-vetlen-aldozattal

Hozzászólások lezárva.