A Pápai Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy pápai társasház építésvezetőjével szemben, mert a férfi a ház állványzatának megfelelő rögzítéséről nem gondoskodott, s ezzel közvetlen veszélynek tett ki másokat, illetve mulasztása miatt az egyik dolgozó sérüléséket szenvedett.

A vádirat szerint az állványzatot 2016 áprilisában állították fel az épülő ház utcafronti részén, azonban nem rögzítették hozzá a falhoz és oldalról sem támasztották ki.

Az állványzatra a betonacél szerelési munkák elvégzéséhez is szükség volt, amelyek a felállítást követő harmadik napon kezdődtek. Az építésvezető a dolgozóknak megmutatta, hogy a kész falazatba hova építsék be a vasanyagot, arra azonban nem hívta fel a figyelmüket, hogy az állványzat nincs megfelelően rögzítve.

A sértettek a délutáni órákban jutottak oda, hogy az utcafronti oldal felső részein is elvégezzék a munkát, melyhez az állványt is igénybe kellett venniük. Háromméteres magasságban dolgoztak a betonkoszorú elhelyezésén, amikor az állvány eldőlt. Az egyik sértett az állvánnyal együtt a földre zuhant, társa – észlelve az állvány távolodását a faltól – a fal tetejére fellépett, míg harmadik munkatársuk a zsaluzatban megkapaszkodva kerülte el a leesést.

A baleset következtében az állványzattal együtt földre zuhant sértett nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett. Az eldőlt állvány megrongált az utcán parkoló két személygépkocsit is.

Hozzászólások lezárva.