A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal az 57 éves kaszaperi férfival szemben, aki 2017 decemberében Orosháza külterületén fékezés nélkül ütött el egy motorost.

A vádlott 2017. december 12-én hajnali 5 óra 40 perc körüli időpontban a tulajdonát képező személygépkocsit vezetve közlekedett a 4428-as számú úton, Orosháza lakott területén kívül, Kaszaper felől Orosháza irányába kb. 94 km/óra sebességgel. A vádlott figyelmetlensége miatt nem észlelte az előtte, vele azonos irányban az úttest menetirány szerinti jobb oldali szélétől 1,5 méterre segédmotoros kerékpárral kb. 49 km/h sebességgel közlekedő sértettet, így nevezettnek hátulról, fékezés nélkül nekiütközött. A sértett az éjszakai, jó látási viszonyok mellett 100 méterről már látható volt. A vádlotti és a sértetti jármű közötti sebességkülönbségre, illetve a sértett láthatóságára tekintettel a baleset elkerülhető lett volna, ha a vádlott a járművét nagyon enyhe lassító fékezés alkalmazása mellett a sértett által vezetett segédmotoros kerékpár sebességére lassítja le. A baleset következtében a sértett olyan súlyos agy- és koponyasérüléseket szenvedett, hogy a kórházban, 2017. december 27-én elhalálozott.

A vádlott megszegte a KRESZ 26. § (4) bekezdésében foglaltakat, mely szerint a jármű sebességét a sebességhatáron belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, melyre az adott körülmények között számítania kell.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a büntetlen előéletű férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja; az irányadó büntetési tétel 1-5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több, mint 400.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás az Orosházi Járásbíróság előtt folytatódik.

Hozzászólások lezárva.