A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat azzal a volt kötélpálya-kezelővel szemben, aki 2016 végén Eplényben, a munkavégzéséhez használt hószánnal közlekedve egy síelőnek sérülést okozott, majd a sérültet segítségnyújtás nélkül magára hagyta.

A vádirat szerint a sípálya egyik felvonója meghibásodott, ezért a vádlott, hogy a hibát elhárítsa, este hat óra körül a hószánnal a pályán felfelé indult.

A hószán használatát, az azzal való közlekedés rendjét a munkavédelmi szabályok mellett a sípálya KRESZ szabályzata rögzíti. Eszerint a járművet ki kell világítani, jelenlétét pedig fénykürttel és hangjelzéssel kell egyértelművé tenni a síelők számára. Az előírás kiterjed arra is, hogy a hegyre felfelé menet a géppel szorosan a pálya jobb, míg lefelé szorosan a pálya bal szélén kell közlekedni. Az előírások ellenére azonban a hószánon sem fénykürt, sem hangjelzésre alkalmas eszköz nem volt, melyről a szabályzat előírásait ismerő vádlott is tudott.

Miközben felfelé haladt, a jármű tapadása csökkent, s ezért a vádlott a géppel a pálya közepére, a lesikló vendégek közé sodródott. Mivel a járművön hang- és fényjelzés nem volt, az egyik síző egy bukkanót követően már csak akkor vette észre a hószánt, amikor az tőle mintegy öt méterre volt. Ezért nem tudta kikerülni, s egyik léce a szánba beakadt. A vádlott annak ellenére, hogy a balesetet észlelte, nem állt meg, és a nála lévő rádión sem hívott segítséget a lábszártörést szenvedett sízőnek.

A kötélpálya-kezelőn túl a pályát üzemeltető cég vezetőjének is bíróság előtt kell felelnie, amiért nem biztosította a munkaeszköz megfelelő felszerelését.

Hozzászólások lezárva.