A Battonyai Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy 53 éves solymári férfi ellen, aki 2019. január elején 20 iraki állampolgárnak nyújtott segítséget, akik a román-magyar határt Battonyánál engedély és okmányok nélkül lépték át.

A vádlottnak 2018. december végén 80.000 Ft összegű tartozása keletkezett egy „Béla” nevű román személlyel szemben. Ennek törlesztése fejében „Béla” munkát ajánlott a vádlottnak, mégpedig azt, hogy embereket kell a román-magyar határ mellől Budapestre szállítania, amelybe a vádlott beleegyezett. A vádlott a megállapodás teljesítése érdekében 2018. december végén bérbe vett egy sötétített ablaküvegű kistehergépkocsit, majd azzal 2019. január 3-án, az esti órákban elindult a határ mellé, útközben telefonon kapta meg „Bélától” annak a helynek a GPS koordinátáit, ahová mennie kell. A vádlott az utasítások szerint Battonya külterületére, a Mezőhegyes irányába vezető műútra ment, ahol rövid várakozás után, éjfél körül felvett a gépjárműbe 20 iraki állampolgárt, akik egy afgán embercsempész vezetésével a román-magyar államhatárt engedély nélkül, a jogszabályi rendelkezések megszegésével, a zöldhatáron keresztül Battonya térségében lépték át. Miután a migránsok a gépjárműbe beszálltak, a vádlott a kistehergépkocsival Mezőhegyes irányába indult, hogy az iraki állampolgárokat Budapestre szállítsa, azonban a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei elfogták őket.

A vádlott Magyarországon büntetlen előéletű, de őt egy német bíróság 2015-ben jogellenes beutazás és tartózkodás elősegítése miatt felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte.

A Battonyai Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlott ellen vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat. A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától. Az eljárás a Battonyai Járásbíróságon folytatódik.

Hozzászólások lezárva.