A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a két német állampolgárságú férfival szemben, akik 2017 áprilisában Magyarországon nem forgalmazható potencianövelő tablettákat, valamint védett madarakat akartak az országba behozni.

A vádlottak 2017. április 8-án délután léptek be az ország területére Röszkénél, a Szerb Köztársaság felől. A pénzügyőrök ellenőrizték az egyik vádlott által vezetett gépkocsit, és annak hátsó ülésén, valamint a csomagterében tíz példány tengelic madarat találtak. A gépkocsi utasa Törökországban vásárolta a madarakat, a sofőr pedig megengedte neki, hogy a kocsiban szállítsa őket. A tengelic Magyarországon védett faj, behozatalához, szállításához a környezetvédelmi hatóság engedélye szükséges, ezzel viszont a vádlottak nem rendelkeztek. A madarak eszmei értéke 250.000,- Ft volt. A sofőr a madarakon túl még nyolcszáz darab potencianövelő hatással rendelkező tablettát is elrejtett a kocsiban, a tabletta gyógyszernek minősült, így annak beszerzése, importja hatósági engedélyhez kötött. A vádlott ilyen engedéllyel sem bírt, a mennyiség pedig indokolatlanul nagy volt.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a sofőrrel szemben természetkárosítás bűntette és egészségügyi termék hamisításának bűntette miatt, míg utasával szemben természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat. Az ügyészség a vádlottakkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.