A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy férfival szemben, akik piramisjátéknak minősülő pénzbefizetési rendszert épített ki.

A vádirat szerint a vádlott egy, az Egyesült Királyságban bejegyzett gazdasági társaság tagjaként és ügyvezetőjeként budapesti székhellyel megalapított és ténylegesen irányított egy magyar céget. A férfi a 2012-2014. években olyan, piramisszerűen felépülő, pénzbefizetésen és szétosztáson alapuló rendszert alakított ki, amelyben a csatlakozni kívánó résztvevőktől pénzt gyűjtött. A pénzgyűjtéshez az az ígéret kapcsolódott, hogy a tagok meghatározott összegek befizetésével, illetve további részvevők beszervezésével, a cég leányvállalatain keresztül rendkívül kedvező feltételeket biztosító, lényegében lízing-konstrukció keretében vásárolhatnak ingatlant, vagy válthatják ki meglévő hitelüket.

A rendszer felépítéséből és elvéből adódott, hogy a tagok a befizetésekből gyűjtötték össze ingatlanügyletek önrészét. Mivel külső befektető nem volt, csak a folyamatos, 200 %-os tagbeszervezéssel lehetett volna a piramis alsó szintjén lévők igényeit kielégíteni. A résztvevőket a vádlott az interneten, valamint – egyes irányítás joggal nem rendelkező közvetítők és szervezők bevonásával – Budapesten és más magyarországi városokban tartott előadásokon, webkonferencián keresztül, illetve személyesen szervezte be.

A piramisjátékban több, mint 1500 személy fizetett be a vádlott kizárólagos rendelkezése alatt álló bankszámlára 15.000,- Ft-tól több millió forintig terjedő összegeket. A befizetett pénzösszegekkel a terhelt rendelkezett, az egyes kifizetésekről, utalásokról ő határozott. A férfi – bár erre hivatkozott – a rendszer működtetéséhez szükséges külső tőkét nem vonta be. A rendszer finanszírozása egyébként egy potenciális befektetőnek gazdasági előnyt eleve nem biztosított volna.

A szervezet bevétele kizárólag a résztvevők által befizetett összegekből állt, így a rendszer működése további, új tagok befizetésének hiányában szükségképpen ahhoz vezetett, hogy a résztvevők az esetek jelentős részében nem juthattak a várt anyagi előnyhöz.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben piramisjáték szervezésének bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Hozzászólások lezárva.