Gondatlan közveszélyokozás vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség annak a herendi halastónak a kivitelezője, valamint a tényleges üzemeltetője ellen, melynek gátja 2018. szeptember elején átszakadt, és vize három utcát öntött el.

A vádirat szerint a 2009-ben beszerzett és vízjogi engedéllyel ellátott terv alapján – egyebek mellett – a tómeder kotrására és völgyzáró gát építésére is szükség volt a kivitelezés során, mellyel az építtető egy pápai férfit bízott meg. A munkálatokat irányító elkövető azonban a létesítési engedélytől több ponton eltért. Így a töltés alapozásánál a gyökereket, valamint a szivárgás kialakulását lehetővé tévő vízvezető talajréteget nem távolította el maradéktalanul, a gáttestet pedig nem az előírt tömörséggel építette meg.

Az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság a halastó vízjogi üzemeltetési engedélyét 2016 decemberében adta meg azzal, hogy a tavat egy 2016 nyarán kelt megvalósulási terv és üzemeltetési szabályzat alapján működtetik. A tó üzemeltetője a szabályzatban foglaltakat azonban megsértette, amikor a 2018 nyarán szerzett értesülése ellenére, miszerint a halastó zsilipjénél szivárog a víz, a szivárgás megszüntetése, a karbantartási és védelmi munkák elvégzése iránt nem intézkedett. A tónál védelmi anyagokat és eszközöket nem tárolt, illetve egy rendkívüli helyzet esetére felkészülési tervvel sem rendelkezett. 2018. szeptember elején a térségben nagyobb mennyiségű csapadék hullott, ennek ellenére a férfi az üzemeltetési szabályzatban szereplő, az árvízvédekezés rendjére vonatkozó előírásokat nem tartotta be, nem rendelt el készültséget, és nem bízott meg senkit a tó felügyeletével.

A kivitelezési szabálytalanságok miatt kialakult szivárgás hatására 2018. szeptember 4-én, délután, a halastó gátja átszakadt, és mintegy 4000 m³ víz zúdult egy másik halastó területére, majd a víz a Németi és a Séd patakokon keresztül továbbáramlott, és elöntötte Herend három utcáját. Az árvíz következtében emberek élete, testi épsége nem került veszélybe, azonban a sértettek vagyonában összesen mintegy hatmillió forintos kár keletkezett.

Az ügyészség a vádiratában a két férfival szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

A rendőrség által korábban kiadott – fényképeket is tartalmazó – közlemény az alábbi linken érhető el: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozrendvedelem/attort-egy-horgaszto-gatja-herendnel

Hozzászólások lezárva.