Két cég alá szerveztek be fiktív számlákat kiállítókat, összesen több, mint százmillió forinttal rövidítették meg a költségvetést; a Fővárosi Főügyészség vádat emelt hat férfi ellen.

vádirat szerint a vádlott, egy elsődlegesen építőipari tevékenységet folytató cég ügyvezetőjeként, elhatározta, hogy a gazdasági társaság adókötelezettségét fiktív számlák befogadásával, azok ÁFA-tartalmának csökkentő tételként történő felszámolásával fogja csökkenteni. Ehhez rávette a cége által segédmunkásonként dolgozók egy részét, hogy alapítsanak színleg működő társaságokat, és más személyek, köztük egy többszörösen büntetett férfi cége által kiállított számlákat is befogadott. Ezek a társaságok papíron az éptőipari cég egyedüli alvállalkozói voltak, és meghatározott időszakonként cserélődtek. A fiktív cégháló működtetésével 2011-2017. között az építőipari cég több, mint kilencvenhárom millió forint adóbevétel befizetésétől mentesült csalárd módon. Az egyik segédmunkás a cégével egy másik férfi által vezetett építőipari társaságnak is ,,beszámlázott” 2015-2017. között, és ezzel további tizenegymillió ÁFA elcsalásához nyújtott segítséget.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elkövetést eredményes felderítéssel feltárta, majd a pénzügyőrök az abban részt vevőkkel szemben eljártak.

A Fővárosi Főügyészség hat férfi ellen emelt vádat különösen nagy, illetve – cselekvőségükhöz igazodva – jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség letöltendő – három bűnsegéd esetén beismerés esetén végrehajtásában felfüggesztett – börtönbüntetésre, pénzbüntetésre, közügyektől és gazdasági társaság vezetéstől eltiltásra ítélést és az ,,ötletgazdával” szemben vagyonelkobzást is indítványozott.

Hozzászólások lezárva.