A Kiskunhalasi Járási Ügyészség minősített rablás bűntette és más bűncselekmény miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy ötvenegy éves kelebiai férfit, aki 2019 novemberében, két egymást követő napon kifosztott, majd kirabolt egy nyolcvanhat éves, egyedül élő asszonyt.

A  férfi 2019. november 6-án reggel a sértett kelebiai otthonában az egyedül élő, nyolcvanhat éves asszonytól – akit régóta ismert – 1.000 forintot kért kölcsön. A vádlott megígérte, hogy még aznap megadja a tartozást.

A vád szerint dél körül vissza is ment a vádlott az idős sértetthez és közölte vele, hogy a kölcsönt csak másnap fizeti vissza. A célja valójában az volt, hogy az asszony pénzét – amit a kölcsönkéréskor kifigyelt – kilophassa a sértett pénztárcájából. A vádlott ezért azzal terelte el a sértett figyelmét, hogy a kapuban áll valaki, aki őt keresi. Erre a sértett kiment a konyhából, amit kihasználva a vádlott az idős asszony konyhában lévő tárcájából ellopott 5.000 forint készpénzt. A sértett később észrevette ezt, ezért a pénztárcáját máshová rejtette.

A vádlott másnap, 2019. november 7-én reggel, újra bement a sértett lakásába. Elhatározta, hogy akár erőszakkal is pénzt szerez a sértettől. A korábbi kölcsön visszafizetésének ürügyével rávette az idős asszonyt, hogy vegye elő a pénztárcáját. Amikor a sértett a rejtekhelyről a tárcáját elővette, a vádlott odalépett hozzá és a kezét olyan erővel lefogta, hogy azt a sértett nem bírta mozdítani. Kivette a kezéből a tárcát és elvett belőle 5.000 forintot, majd a zsákmánnyal sietve távozott.

A vádlott tudta, hogy a nyolcvanhat éves, bottal járó, beteges asszony az idős kora és fizikai állapota miatt nem képes védekezni, megakadályozni a bűncselekményeket. A vádlott által zsákmányolt 10.000 forint a nyomozás során nem került elő, a sértett kérte annak megtérítését.

A rendőrök a vádlottat 2019. november 11-én vették őrizetbe, majd a bíróság letartóztatásba helyezte. A Kiskunhalasi Járási Ügyészség a vádlottat kifosztás bűntette és minősített rablás bűntette miatt 2019. december 9-én állította bíróság elé. A Kiskunhalasi Járásbíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottat és négy év fegyházbüntetésre, valamint négy év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet jogerős, ellene senki sem fellebbezett.

Hozzászólások lezárva.