A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége miatt emelt vádat egy pécsi nő ellen, aki volt osztálytársának az adatait adta meg szabálysértési eljárás során.

A vádlott 2014 novemberében Pécsett egy üzletből lopott, azonban lebukott, ezért vele szemben rendőri intézkedésre került sor. Az intézkedés során egy volt osztálytársának adta ki magát, az ő adatait adta meg, így a helyszíni bírságot ennek alapján szabták ki vele szemben. A helyszíni bírság kiszabásáról szóló nyomtatványon a nő az ismerőse nevét aláhamisította.

Mivel a kiszabott 50.000 Ft helyszíni bírság nem került befizetésre, a bíróság azt szabálysértési elzárásra változtatta át. Ekkor a vádlott ismerőse – akinek az adataival visszaéltek – a bíróság felé jelezte, hogy a nevével visszaéltek, így vele szemben az elzárást nem hajtották végre.

A tényleges elkövető azzal, hogy ismerősét a hatóság előtt szabálysértés elkövetésével hamisan vádolta, bűncselekményt, a hamis vád vétségét, illetve a közokirat hamisítás bűntettét követte el, melyek közül a súlyosabb 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hozzászólások lezárva.