Főoldal » Hírek » Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség » Vádemelés a kampánypénzek elcsalása miatt- A Szabolcs-Szatmár Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyész­ség azzal vádol egy házas­párt, hogy a 2014. évi ország­gyű­lé­si válasz­tá­sok alkal­má­val a kam­pány­cél­ra kapott álla­mi támo­ga­tás­ból 117 mil­lió forin­tot eltu­laj­do­ní­tot­tak, azt nagy­részt magán­cél­ja­ik­ra hasz­nál­ták fel.

A vád­irat sze­rint mind a férj, mind a fele­ség ren­del­kez­tek egy-egy saját párt­tal, melyek csak for­má­li­san működ­tek, a tago­kat isme­rő­se­ik közül gyűj­töt­ték össze. 2013-ban – készül­ve az egy év múlva ese­dé­kes par­la­men­ti válasz­tás­ra – a házas­pár egy új pár­tot ala­pí­tott, mely­nek veze­tő­je egy isme­rő­sük lett, azon­ban a párt nevé­ben meg­ha­tal­ma­zás­sal a férj járt el tel­jes­kö­rű­en. Az új párt indult is a válasz­tá­son, 67 egyé­ni jelöl­tet állí­tott. Az állam­tól közel 300 mil­lió forin­tot kapott a párt a kam­pány­ra, mely össze­get a tör­vény sze­rint kizá­ró­lag kam­pány­cél­ra (pl. pla­ká­to­lás, ren­dez­vény­tar­tás, rek­lám stb.) lehe­tett köl­te­ni. Ahogy a pénz meg­ér­ke­zett a párt bank­szám­lá­já­ra, annak egy részét a férj meg­ha­tal­ma­zás alap­ján átutal­ta a fele­sé­ge párt­já­nak szám­lá­já­ra, az asszony pedig azt nagy­részt tovább utal­ta a férje párt­já­nak bank­szám­lá­já­ra. Az átuta­lá­sok jog­cí­me min­dig kam­pány­te­vé­keny­ség volt, de ilyet a pár­tok nem végez­tek, azt a vád­lot­tak csak kita­lál­ták. A pénz­ből a férj 75 mil­lió forin­tot kész­pénz­ben fel­vett. A nő is vett fel kész­pénzt párt­ja bank­szám­lá­já­ról, sőt Buda­pes­ten egy ingat­lant is vásá­rolt a pénzből.

Vád­lot­tak össze­sen 117 mil­lió forin­tot tulaj­do­ní­tot­tak el a kam­pány­ra kapott álla­mi támo­ga­tás­ból, ennyi vagyo­ni hát­rányt okoz­tak a költségvetésnek.

Az ügyész­ség külö­nö­sen nagy vagyo­ni hát­rányt okozó költ­ség­ve­té­si csa­lás bűn­tet­té­vel vádol­ja a házas­párt, és velük szem­ben bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta a bíró­ság­nak. Emel­lett pénz­bün­te­tés­re, továb­bá a jog­ta­la­nul szer­zett vagyon elkob­zá­sá­ra is indít­ványt tett az ügyész­ség. A nyo­mo­zás során a vád­lot­tak két ingat­la­nát is zár alá vette a nyo­mo­zó ható­ság, így a vagyon­el­kob­zás rész­ben biz­to­sít­va van. Mivel a bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­sé­hez fel­hasz­nált pár­tok még ma is működ­nek papí­ron, ezért azok meg­szün­te­té­sét is indít­vá­nyoz­ta az ügyészség.