Főoldal » Hírek » Pécsi Fellebbviteli Főügyészség » Embercsempészeket ítélt el a Pécsi Ítélőtábla- a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

Az íté­lő­táb­la jog­erős dön­tést hozott azok­nak az ember­csem­pé­szek­nek az ügyé­ben, akik 2016-ban több tucat sze­mély­nek nyúj­tot­tak segít­sé­get az állam­ha­tár ille­gá­lis átlépéséhez.

A marok­kói, afgán és tuné­zi­ai állam­pol­gár­sá­gú vád­lot­tak 2016. ápri­li­sá­ban és máju­sá­ban több, mint 60, az állam­ha­tár átlé­pé­sé­hez enge­déllyel nem ren­del­ke­ző, több­sé­gé­ben hazai mene­kült­tá­bo­rok­ban tar­tóz­ko­dó afgán mene­kült­nek nyúj­tot­tak segít­sé­get ahhoz, hogy Magyar­or­szág terü­le­tét Auszt­ria, illet­ve Hor­vát­or­szág felé elhagy­ják. A három­ta­gú elkö­ve­tői cso­por­tot irá­nyí­tó marok­kói vád­lott által meg­ha­tá­ro­zott idő­pont­ra és hely­szín­re az afgán vád­lott köz­ve­tí­tet­te a mene­kül­te­ket, ahon­nan a tuné­zi­ai vád­lott szál­lí­tot­ta őket az állam­ha­tár köze­lé­be. A vád­lot­tak tevé­keny­sé­gük­kel több mil­lió forint haszon­ra tet­tek szert.

A Zala­eger­sze­gi Tör­vény­szék első­fo­kon a vád­lot­tak bűnös­sé­gét foly­ta­tó­la­go­san, társ­tet­tes­ként, üzlet­sze­rű­en és bűn­szö­vet­ség­ben elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­té­ben álla­pí­tot­ta meg. Ezért a vád­lot­ta­kat 2019. novem­be­ré­ben 7, 6, illet­ve 6 év sza­bad­ság­vesz­tés­re ítél­te, és 10 évre kiuta­sí­tot­ta őket Magyar­or­szág területéről.

A védel­mi fel­leb­be­zé­sek foly­tán másod­fo­kon eljá­ró Pécsi Íté­lő­táb­la a Pécsi Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség indít­vá­nyá­val egyet­ért­ve a vád­lot­tak bűnös­sé­gét meg­ál­la­pí­tó első­fo­kú íté­le­tet – a tény­ál­lás kisebb mér­té­kű helyes­bí­té­se mel­lett – helybenhagyta.