Főoldal » Hírek » Debreceni Fellebbviteli Főügyészség » Koponyasérült kislány a családon belüli erőszak áldozata- A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség kiáll a tettarányos büntetés mellett

A tör­vény­szék a vád­lot­tat élet­ve­szélyt okozó testi sér­tés bűn­tet­té­nek kísér­le­te miatt 5 év bör­tön­re és 5 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítélte.

Az íté­le­ti tény­ál­lás sze­rint a koráb­ban már 5 eset­ben bün­te­tett fia­tal­em­ber egy észak-magyarországi kis­köz­ség­ben 2018. janu­ár­já­ban súlyo­san bán­tal­maz­ta élet­tár­sá­nak vele egy lakás­ban élő, 11 éves, értel­mi fogya­té­kos leány­gyer­me­két. Amíg a csa­lá­di vesze­ke­dés hevé­ben az anya a rend­őr­sé­get hívta, a vád­lott a zak­la­tott sér­tet­tet -a sírá­sán feldühödve- a fején és test­szer­te tenyér­rel és ököl­lel leg­alább nyolc eset­ben meg­ütöt­te. A gye­rek kopo­nyá­ját több­ször érte ütés. A sér­tett a bán­tal­ma­zás követ­kez­té­ben a kopo­nyá­ján, arc­tá­jé­kán, vala­mint a hátán duz­za­na­tos, zúzó­dá­sos és repesz­tett sérü­lé­se­ket szen­ve­dett. Az átla­gost meg­ha­la­dó testi és lelki gyöt­rel­met okozó, agy­ráz­kó­dás­sal járó bán­tal­ma­zás miatt élet­ve­szé­lyes agyi sérü­lés lét­re­jöt­té­nek a reá­lis esé­lye is fenn­állt. A súlyo­sabb követ­kez­ményt az idő­ben érke­ző szak­sze­rű orvo­si beavat­ko­zás hárí­tot­ta el. A sér­tett élet­ko­ra és szel­le­mi vissza­ma­ra­dott­sá­ga miatt érde­mi véde­ke­zés­re kép­te­len volt.

A tör­vény­szék a vád­lot­tat ter­he­lő szá­mos súlyo­sí­tó körül­mény­re is tekin­tet­tel a Bün­te­tő Tör­vény­könyv­ben meg­ha­tá­ro­zott, 2 és 8 év közöt­ti sza­bad­ság­vesz­tés közép­mér­té­ké­ben sza­bott ki bün­te­tést. Az ügyész­ség a hatá­ro­za­tot tudo­má­sul vette. A vád­lott és védő­je az íté­let ellen fel­men­té­sért, illet­ve a bün­te­tés eny­hí­té­se cél­já­ból fellebbezett.

A Deb­re­ce­ni Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a másod­fo­kú eljá­rás­ban az íté­let hely­ben­ha­gyá­sát indít­vá­nyoz­ta. Állás­pont­ja sze­rint az ittas vád­lott a véde­ke­zés­re kép­te­len sze­mély sérel­mé­re kirí­vó gát­lás­ta­lan­ság­gal elkö­ve­tett bán­tal­ma­zás­sal a vele egy ház­tar­tás­ban élő kis­ko­rú sér­tet­tel szem­ben fenn­ál­ló köte­le­zett­sé­gét súlyo­san meg­szeg­te, a gyer­mek testi és érzel­mi fej­lő­dé­sét egy­aránt veszé­lyez­tet­te. Ez olyan több­let súlyo­sí­tó körül­mény, amely való­ban jelen­tős mér­té­kű sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­tés kisza­bá­sát indokolja.

A csa­lá­don belü­li erő­szak a tár­sa­da­lom alap­ve­tő erköl­csi érté­ke­i­vel ellen­té­tes cse­le­ke­det. Amennyi­ben a sér­tett kis­ko­rú és/vagy fogya­ték­kal élő sze­mély, a tár­sa­da­lom védel­me érde­ké­ben külö­nö­sen fon­tos a pél­dás bün­te­tés. A tör­vény­szék meg­ala­po­zott dön­té­se helyt­ál­ló, meg­vál­toz­ta­tá­sá­nak tör­vé­nyes indo­ka nincs.

A védel­mi jog­or­vos­la­tok­ról a Deb­re­ce­ni Íté­lő­táb­la határoz.