Főoldal » Hírek » Nógrád Vármegyei Főügyészség » Családi csalás- a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Pász­tói Járá­si Ügyész­ség több mint 370 rend­be­li, össze­sen mint­egy 9.500.000 Ft kárt okozó üzlet­sze­rű­en elkö­ve­tett csa­lás miatt emelt vádat egy férfi és külö­nös vissza­eső élet­tár­sa ellen.

A vád­lot­tak külön­bö­ző inter­ne­tes hir­de­té­si olda­la­kon és egy közös­sé­gi oldal adás-vételi cso­port­ja­i­ban 2017 júli­u­sá­tól 2019. ápri­lis végé­ig eladás­ra hir­det­tek meg külön­fé­le ter­mé­ke­ket, így töb­bek között olyan mobil­te­le­fo­no­kat, játék­kon­zo­lo­kat, szá­mí­tó­gép tar­to­zé­ko­kat, gyer­mek­já­té­ko­kat, mese­köny­ve­ket, baba­ko­csi­kat és ruhá­za­ti cik­ke­ket, ame­lyek­kel nem ren­del­kez­tek. A ter­mé­kek képe­it az inter­net­ről töl­töt­ték le és tet­ték hir­de­té­sük mellékletévé.

A hir­de­té­sek­re jelent­ke­ző sér­tet­tek­től a meg­hir­de­tett ter­mé­kek ellen­ér­té­két min­den alka­lom­mal előre uta­lás­sal kér­ték ren­dez­ni, és min­den eset­ben ígé­re­tet tet­tek arra, hogy az uta­lás meg­tör­tén­tét köve­tő­en a ter­mé­ke­ket pos­tai úton, vagy futár­szol­gá­lat­tal kül­dik meg. Azon­ban miu­tán a lépre csalt sér­tet­tek a kifi­ze­tett ter­mé­kek fel­adá­sá­ról érdek­lőd­tek, a vád­lot­tak a hir­de­té­se­i­ket töröl­ték, a sér­tet­tek hívá­sa­i­ra a tele­font nem vet­ték fel, és min­den plat­for­mon elér­he­tet­len­né vál­tak számukra.

Az álta­luk első­ként hasz­nált szám­la­szám 2018. júni­u­si zárol­ta­tá­sát köve­tő­en a vád­lot­tak nem hagy­tak fel a csa­lás­so­ro­zat­tal: össze­sen hat új folyó­szám­lát nyi­tot­tak, mely szám­lák­ra újabb hamis hir­de­té­sek fel­adá­sá­val továb­bi jog­ta­la­nul szer­zett pénz­össze­ge­ket utaltattak.

A vád­lot­tak az évek során össze­sen 9.300.000 forin­tot csal­tak ki 373 sér­tet­től. Miu­tán 2019. máju­sá­ban a fér­fit letar­tóz­tat­ták, élet­tár­sa tovább foly­tat­ta a bűn­cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­sét, így továb­bi 280.000 forin­tot sike­rült sze­rez­nie még három sértettől.

Az ügy sér­tett­jei csak rész­ben vol­tak Nóg­rád megye­i­ek, az eljá­rást azon­ban az együt­tes elbí­rá­lás érde­ké­ben - az ügye­ket egye­sít­ve - a Pász­tói Rend­őr­ka­pi­tány­ság foly­tat­ta le.

Az ügyész­ség a vád­ira­tá­ban mind­két vád­lot­tal szem­ben vég­re­haj­tan­dó bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sá­ra és köz­ügyek­től eltil­tá­suk­ra tett indít­ványt. Mivel a nőt koráb­ban már ítél­tek sza­bad­ság­vesz­tés­re ugyan­csak csa­lá­si cse­lek­mé­nyek miatt, így ő külö­nös vissza­eső­nek minősül.

Az ügy sér­tett­jei közül 250-en kér­ték káruk meg­té­rí­té­sét, ezen túl a vád­lot­tak mint­egy 2.300.000 Ft vagyon­el­kob­zás­ra is szá­mít­hat­nak, és több mint 300.000 Ft bűn­ügyi költ­sé­get is meg kell fizet­ni­ük azzal, hogy szá­mos, tőlük lefog­lalt vagyon­tárgy vissza­tar­tá­sát is indít­vá­nyoz­ta az ügyész­ség a vagyon­el­kob­zás és a bűn­ügyi költ­ség fede­ze­té­nek biztosítására.