Főoldal » Hírek » Fővárosi Főügyészség » Termékbemutatókon csaltak ki pénzt több mint 130, javarészt időskorú sértettől – vádemelés - a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

Egész­ség­ügyi vizs­gá­la­to­kat szín­lel­tek, és a pana­szo­kat gyó­gyí­tó ,,cso­da­ter­mé­ke­ket” adta el. Az ügyész­ség vádat emelt.

A vád­irat lénye­ge sze­rint egy 37 és egy 36 éves férfi 2015-ben elha­tá­roz­ták, hogy egy cég kere­té­ben, csa­lárd úton jut­nak majd rend­sze­re­sen haszon­hoz. Azt ter­vez­ték, hogy egész­ség­ügyi fel­mé­rés­nek álcá­zott ter­mék­be­mu­ta­tó­kon java­részt idős­ko­rú sér­tet­tek részé­re, őket meg­té­veszt­ve silány minő­sé­gű ter­mé­ke­ket érté­ke­sí­te­nek a valós érté­ket jóval meg­ha­la­dó áron.

A csa­lás­so­ro­zat­hoz alkal­ma­zot­ta­kat vet­tek fel. Az alkal­ma­zot­tak a sér­tet­te­ket tele­fo­non kutat­ták fel, és szív- és érrend­sze­ri vizs­gá­lat­ra hív­ták meg Buda­pes­ten, Sze­ge­den, Mis­kol­con, Kecs­ke­mé­ten, Pápán. A vizs­gá­la­to­kat, az illú­zió meg­erő­sí­té­se érde­ké­ben fehér köpe­nyes dol­go­zók végez­ték el, egyes ese­tek­ben orvo­sok is köz­re­mű­köd­tek. Amíg a sér­tet­tek az – egyéb­ként fik­tív és a sér­tet­tek meg­ijesz­té­sé­re és pszi­chés nyo­más alá helye­zé­sé­re is szol­gá­ló, nega­tív – ,,ered­mény” elké­szül­tét vár­ták, a cég­nél bemu­tat­ták nekik azo­kat az akár több száz­ezer forint­ba is kerü­lő ,,cso­da­ter­mé­ke­ket”, ame­lyek­ről a valós minő­sé­gü­ket fel­na­gyít­va, azt állí­tot­ták, hogy az egész­ség­ügyi pana­szo­kat meg tud­ják szün­tet­ni. A sér­tet­tek­től az alkal­ma­zot­tak a ter­mé­ke­kért (mat­rac, pap­lan, lágy­lé­zer készü­lék) 60 ezer­től 900 ezer forint közöt­ti össze­ge­ket kér­tek és több­nyi­re kap­tak is, miköz­ben külön­bö­ző akci­ós aján­la­tok­ra hivat­koz­va befo­lyá­sol­ták a megjelenteket.

A két férfi az áruk beszál­lí­tá­sá­hoz hasz­nált cégek­nél meg­kért egy 34 éves nőt és egy 31 éves fér­fit, hogy úgy­ne­ve­zett stró­man ügy­ve­ze­tő­ként működ­je­nek közre.

A BRFK IX. kerü­le­ti Rend­őr­ka­pi­tány­ság nyo­mo­zói kiter­jedt nyo­mo­zást foly­tat­tak le, amely hoz­zá­já­rult a soro­zat megszakadásához.

A Buda­pes­ti IX. Kerü­le­ti Ügyész­ség a két főszer­ve­ző, mint fel­buj­tó ellen 134 rend­be­li – 9 eset­ben kísér­le­ti szak­ban rekedt – csa­lás és 2 rend­be­li köz­ok­irat­ha­mi­sí­tás bűn­tet­te, egy érté­ke­sí­tő ellen 53 rend­be­li – 1 eset­ben kísér­le­ti szak­ban rekedt – csa­lás bűn­tet­te miatt, a két név­le­ges ügy­ve­ze­tő ellen közokirat-hamisítás bűn­tet­te miatt nyúj­tott be vád­ira­tot a Pesti Köz­pon­ti Kerü­le­ti Bíró­ság­ra. Az ügyész­ség a két főszer­ve­ző és az érté­ke­sí­tő letöl­ten­dő bör­tön­bün­te­tés­re és köz­ügyek­től eltil­tás­ra íté­lé­sét, vala­mint a két név­le­ges ügy­ve­ze­tő pénz­bün­te­tés­sel súj­tá­sát indítványozza.

Az alkal­ma­zot­tak és egyes, a cse­lek­mé­nyek­be bevont orvo­sok ellen még folya­mat­ban van nyomozás.