Főoldal » Hírek » Bíróság előtt az őrizetben lévő szír embercsempész - a Vas Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Szom­bat­he­lyi Járá­si Ügyész­ség a mai napon bíró­ság elé állí­tot­ta azt a szír állam­pol­gár­sá­gú, Német­or­szág­ban tar­tóz­ko­dá­si enge­déllyel ren­del­ke­ző fér­fit, akit ked­den tet­ten értek Szom­bat­he­lyen, amint hét szír fér­fit szál­lí­tott át Magyar­or­szá­gon, abból a cél­ból, hogy jog­el­le­ne­sen lép­jék át a magyar-osztrák államhatárt.

A vád­irat sze­rint a vád­lott egy inter­net alapú üze­net­kül­dő szol­gál­ta­tás segít­sé­gé­vel vette fel a kap­cso­la­tot az egyik szír állam­pol­gár­ral, aki­vel meg­ál­la­po­dott abban, hogy őt és hat tár­sát fejen­ként 2.500 euró elle­né­ben eljut­tat­ja a szerb határ­tól a magyar-osztrák hatá­ron át Ausztriába.

A hét szír állam­pol­gár a jog­sza­bá­lyi ren­del­ke­zé­sek meg­sze­gé­sé­vel, a határ­át­ke­lő állo­má­so­kat kike­rül­ve, a zöld hatá­ron lépte át a szerb-magyar határt 2020. novem­ber 9. nap­ján, majd tele­fo­non érte­sí­tet­ték a vád­lot­tat, aki fel­vet­te őket a déli határ köze­lé­ben és elin­dult velük a magyar-osztrák határ felé.

A sár­vá­ri rend­őrök­nek tűnt fel a német rend­szá­mú, söté­tí­tett üvegű, lát­ha­tó­an túl­ter­helt sze­mély­gép­ko­csi az M86-os főúton. A jár­mű­vet követ­ték, majd meg­ál­lí­tot­ták Szom­bat­he­lyen, az idő­köz­ben érte­sí­tett szom­bat­he­lyi rend­őrök segít­sé­gé­vel, és elfog­ták a mene­kül­ni pró­bá­ló uta­so­kat és a járművezetőt.

A Szom­bat­he­lyi Járás­bí­ró­ság az ügyé­szi indít­vánnyal egye­ző­en vagyo­ni haszon­szer­zés végett, az állam­ha­tár átlé­pé­sé­hez több ember­nek segít­sé­get nyújt­va elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­té­ben mond­ta ki bűnös­nek a vád­lot­tat, akit 2 év vég­re­haj­tan­dó bör­tön­bün­te­tés­re ítélt, és 4 évre kiuta­sí­tott az ország terü­le­té­ről, továb­bá elren­del­te az elkob­zá­sát az elkö­ve­tés­hez hasz­nált gépkocsinak.

Az íté­let jogerős.