Főoldal » Hírek » 169 idős embert vertek át a gyógyulást ígérő csalók - a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Össze­sen 35 mil­lió forint kárt okoz­tak alig három hónap alatt annak a bűn­szer­ve­zet­nek a tag­jai, akik idős embe­rek hiszé­keny­sé­gét kihasz­nál­va, egyéb­ként gyó­gyí­tó hatás­sal nem ren­del­ke­ző beren­de­zé­se­ket adtak el nekik drágán.

A Nyír­egy­há­zi Járá­si Ügyész­ség vád­ira­ta sze­rint a 23 vád­lott közül a veze­tők cége­ket vásá­rol­tak, melyek iro­dá­kat nyi­tot­tak Deb­re­cen­ben és Nyír­egy­há­zán, ahol első­sor­ban idős sze­mé­lyek­nek hir­det­tek egész­ség­ügyi fel­mé­rést, ter­mék­be­mu­ta­tót, illet­ve ezt köve­tő­en külön­bö­ző gépek meg­vá­sár­lá­sá­nak lehe­tő­sé­gét. Egy másik cégü­kön keresz­tül pedig tele­fo­non hívo­gat­ták a lehet­sé­ges sér­tet­te­ket, és az egész­ség­ügyi fel­mé­rés­re invi­tál­ták őket.

Az iro­dák­ban meg­je­lent idős embe­rek­nél elvé­gez­tek ugyan egy álla­pot­fel­mé­rést, de ezután  min­den­ki­vel azt közöl­ték, hogy súlyos, kró­ni­kus beteg­sé­ge­ik van­nak, amit a cég által for­gal­ma­zott masszí­ro­zó és egyéb gépek tud­nak meg­gyó­gyí­ta­ni. A gépek meg­vá­sár­lá­sá­hoz rend­kí­vü­li ked­vez­ményt is ígér­tek a vád­lot­tak, pél­dá­ul azt állí­tot­ták, hogy a masszí­ro­zó gép ere­de­ti ára 900.000,- forint, de azt 450.000,- forin­tért adják az ügy­fél­nek, ha azon­nal alá­ír­ja a szerződést.

A való­ság­ban a vád­lot­tak által áru­sí­tott beren­de­zé­sek gyó­gyí­tó hatás­sal nem ren­del­kez­tek, és az inter­ne­ten ilyen, vagy ehhez hason­ló gépe­ket néhány tíz­ezer forin­tért lehet besze­rez­ni. A vád­lot­tak arra is figyel­tek, hogy az idős sér­tet­te­ket a vásár­lá­si szán­dék kiala­ku­lá­sa után gép­ko­csi­val bank­ba vagy a laká­suk­ra vit­ték azért, hogy kész­pénzt vehes­se­nek fel.

A vád­lot­tak a bűn­cse­lek­mé­nye­ket szer­ve­zet­ten követ­ték el, ami­hez egy­részt a veze­tők által meg­szer­zett gaz­da­sá­gi tár­sa­sá­gok adták a kere­tet, más­részt a fel­ada­to­kat egy­más között meg­osz­tot­ták: egye­sek tele­fo­non hívo­gat­ták a sér­tet­te­ket, mások az álla­pot­fel­mé­rést végez­ték, továb­bi vád­lot­tak az érté­ke­sí­tés­sel és a sér­tet­tek szál­lí­tá­sá­val fog­lal­koz­tak, illet­ve a szer­ző­dé­sek meg­kö­té­sé­re is sza­ko­so­dott néhányuk.

A bűn­cse­lek­mé­nye­ket a vád­lot­tak 2017 tava­szán követ­ték el, alig három hónap alatt. A leg­na­gyobb kár, amit egy sér­tett­nek okoz­tak az 450.000,- forint volt, míg össze­sen 35 mil­lió forint­tal káro­sí­tot­ták meg az idős embe­re­ket. A kár meg­té­rü­lé­sé­re rész­ben van remény, mert a nyo­mo­zás során a ható­sá­gok ingat­la­no­kat zároltak.

A csa­lá­sok elkö­ve­té­sét taga­dó vád­lot­tak­kal szem­ben az ügyész­ség azt indít­vá­nyoz­ta, hogy amennyi­ben beis­me­rő val­lo­mást tesz­nek és nem ragasz­kod­nak a tár­gya­lás­hoz, akkor a bíró­ság a főszer­ve­ző­ket négy évre, míg a sor­ban utá­nuk követ­ke­ző­ket egy­től három évig ter­je­dő fegy­ház­bün­te­tés­re ítélje.

 Az eljá­rás a Nyír­egy­há­zi Járás­bí­ró­sá­gon folytatódik.