Főoldal » Hírek » Tömegszerencsétlenséghez vezetett a fékberendezés szabálytalan használata- a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleménye-fotókkal

Az Egri Járá­si Ügyész­ség tömeg­sze­ren­csét­len­sé­get ered­mé­nye­ző köz­úti bal­eset gon­dat­lan oko­zá­sá­nak vét­sé­ge miatt emelt vádat azzal az autóbusz-vezetővel szem­ben, aki­nek a veze­tés­tech­ni­kai hibá­ja miatt egy tucat sérült sze­mélyt érin­tő bal­eset követ­ke­zett be.

A vád­lott 2018. novem­ber 24-én Kék­es­te­tő felől Mát­ra­há­za felé haladt az álta­la veze­tett autó­busszal, melyen 39 utast szál­lí­tott. A lej­tős, kanyar­gós és ned­ves útsza­ka­szon azon­ban nem hasz­nál­ta az autó­busz hid­ra­u­li­kus tartós-fék rend­sze­rét (retar­der), csak a fék­pe­dál­lal működ­te­tett üzemi féket, mely követ­kez­té­ben a lej­tős úton az üzemi fék­rend­szer káro­so­dott, a fék­do­bok, fék­po­fák elég­tek, így a fék­pe­dál benyo­má­sá­val a jármű nem lassult.

Ezt – a 65-70 km/h sebes­ség­gel tör­té­nő hala­dá­sa során az út 1400. méter­szel­vé­nyé­hez érve – ész­lel­te a vád­lott és műkö­dés­be hozta a retar­dert, majd mivel egy erő­sen jobb­ra ívelő olyan útka­nya­ru­lat­hoz köze­lí­tett melyet nem tudott volna beven­ni, – a nagyobb bal­eset elke­rü­lé­se érde­ké­ben – a jár­mű­vet szán­dé­ko­san jobb­ra kor­má­nyoz­ta, majd egy út menti fának ütkö­zött, így az autó­buszt sike­rült megállítania.

A bal­eset­ben kettő sze­mély nyolc napon túl gyó­gyu­ló súlyos, míg tíz sze­mély nyolc napon belül gyó­gyu­ló könnyű sérü­lést szen­ve­dett el.

A bal­eset azért követ­ke­zett be, mert a vád­lott meg­szeg­te a KRESZ azon ren­del­ke­zé­sét, mely sze­rint a jár­mű­vel úgy kell köz­le­ked­ni, hogy az a személy- és vagyon­biz­ton­sá­got ne veszé­lyez­tes­se. Amennyi­ben a sofőr elő­írás­sze­rű­en hasz­nál­ta volna a jármű tartós-fékrendszerét, az üzemi fék meg­hi­bá­so­dá­sa elke­rül­he­tő lett volna, így a bal­eset nem követ­ke­zett volna be.

Az Egri Járá­si Ügyész­ség a tömeg­sze­ren­csét­len­sé­get ered­mé­nye­ző köz­úti bal­eset gon­dat­lan oko­zá­sá­nak vét­sé­gé­vel meg­vá­dolt fér­fi­val szem­ben fel­füg­gesz­tett sza­bad­ság­vesz­tés és köz­úti jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tás kisza­bá­sá­ra tett indít­ványt a Gyön­gyö­si Járás­bí­ró­ság­hoz benyúj­tott vád­ira­tá­ban. A vád­ha­tó­ság indít­vá­nyoz­ta továb­bá, hogy a bíró­ság köte­lez­ze a vád­lot­tat az eljá­rás során fel­me­rült 700. 066 Ft bűn­ügyi költ­ség meg­fi­ze­té­sé­re is.