Főoldal » Hírek » Biztosítási csalás miatt vádemelés - a Baranya Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Pécsi Járá­si Ügyész­ség csa­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki koráb­bi meg­ha­mi­sí­tott orvo­si doku­men­tá­ci­ó­val pró­bált biz­to­sí­tó­já­tól pénzt szerezni.

A vád­lott­nak 2019 janu­ár­já­ban egy bal­eset követ­kez­té­ben térde meg­sé­rült, amely miatt 2019 feb­ru­ár­já­ban meg is műtötték.

A vád­lott 2019 júli­u­sá­ban elha­tá­roz­ta, hogy a koráb­bi sérü­lé­sé­re tekin­tet­tel biz­to­sí­tá­si csa­lás­sal pró­bál pénz­hez jutni.

A férfi ennek érde­ké­ben egész­ség­biz­to­sí­tá­si szer­ző­dést kötött az egyik biz­to­sí­tó­val. A tár­sa­ság a szer­ző­dés­kö­tést meg­elő­ző­en egész­ség­ügyi koc­ká­zat elbí­rá­lást vég­zett, mely­nek során a vád­lot­tat nyi­lat­koz­tat­ták egész­ség­ügyi állapotára.

A férfi azt állí­tot­ta, hogy nincs egész­ség­ügyi pana­sza, sem koráb­ban, sem a szer­ző­dés meg­kö­té­se­kor nem állt egész­ség­ügyi ellá­tás alatt, sérü­lés nem érte, műté­tet nem végez­tek rajta. Mind­ezek alap­ján a sér­tett biz­to­sí­tó tár­sa­ság a fér­fi­val szer­ző­dést kötött.

2019 novem­be­ré­ben a vád­lott igény­be­je­len­tő nyom­tat­ványt nyúj­tott be a biz­to­sí­tó felé, mely­ben valót­la­nul azt nyi­lat­koz­ta, hogy ott­ho­ná­ban bal­eset érte. A beje­len­tés­hez a férfi a biz­to­sí­tó felé ambu­láns lapo­kat is csa­tolt. A vád­lott által benyúj­tott orvo­si doku­men­tá­ci­ó­kon a bal­eset idő­pont­ját hami­san, 2019. augusz­tu­si idő­pont­ként tün­tet­te fel, tény­le­ge­sen azon­ban azo­kat a sérü­lé­se­ket koráb­ban, 2019 janu­ár­já­ban szen­ved­te el, amely miatt később meg is műtötték.

A férfi a biz­to­sí­tó felé benyúj­tott valót­lan tar­tal­mú igény­be­je­len­tő alap­ján 544.000,-Ft összeg kifi­ze­té­sét kérte, azon­ban a biz­to­sí­tó a lefoly­ta­tott belső vizs­gá­lat ered­mé­nye­ként azt nem fizet­te ki.

Az elkö­ve­tő cse­lek­mé­nye a csa­lás bűn­tett kísér­le­té­nek, vala­mint hamis magán­ok­irat fel­hasz­ná­lá­sa vét­sé­gé­nek a meg­ál­la­pí­tá­sá­ra alkalmas.