Főoldal » Hírek » Emberrablással végződött a csalások és zsarolások sorozata - a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Nyír­egy­há­zi Tör­vény­szék ember­rab­lás, zsa­ro­lás és csa­lás bűn­tet­te miatt négy vád­lot­tal szem­ben hozott nem jog­erős íté­le­tet. Egy vád­lot­tat letöl­ten­dő sza­bad­ság­vesz­tés­sel súj­tott, míg másik három tár­sá­nak sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­té­sét pró­ba­idő­re felfüggesztette.

Az első­fo­kú íté­let tény­ál­lá­sa sze­rint a sér­tet­tek ala­csony, vékony test­al­ka­tú, mind­emel­lett könnyen befo­lyá­sol­ha­tó sze­mé­lyek vol­tak. Az erős test­al­ka­tú vád­lot­tak fel­is­mer­ték a sér­tet­tek gyen­ge­sé­ge­it és komoly erő­fö­lé­nyü­ket is kihasz­nál­va 2016 már­ci­u­sá­ban elha­tá­roz­ták, hogy az egyik sér­tett jelen­ték­te­len össze­gű pénz­tar­to­zá­sá­nak behaj­tá­sa ürü­gyén a három isme­rős sér­tet­tet rész­ben meg­té­vesz­tés­sel, rész­ben fenye­ge­tés­sel és testi erő­szak­kal külön­bö­ző pénz­össze­gek átadá­sá­ra rávesz­nek, illet­ve kény­sze­rí­te­nek. Ami­kor a meg­fé­lem­lí­tett sér­tet­tek a folya­ma­tos köve­te­lő­zést sérel­mez­ve végül együt­te­sen meg­je­len­tek az egyik vád­lott házá­nál, két elkö­ve­tő fog­lyul ejtet­te őket. Az egyik sér­tet­tet több­ször meg­ütöt­ték, a másik két sér­tet­tet pedig fenye­ge­tő fel­lé­pés­sel arra kény­sze­rí­tet­ték, hogy aka­ra­tuk elle­né­re fehér por­sze­rű anya­got szív­ja­nak fel az orru­kon keresz­tül és ezt mobil­te­le­fon kame­rá­já­val rög­zí­tet­ték. Az egyik - tehe­tős­nek vélt - sér­tet­tet olyan kita­lált tör­té­net­tel rémisz­tet­ték meg, misze­rint az alkal­ma­zott­ja az ingat­la­nán kábí­tó­szert rej­tett el, és ezzel zsa­rol­ni akar­ja. Az ember­rab­lók azzal is fenye­ge­tőz­tek, hogy az egyik sér­tet­tet az erdő­ben elássák.

A vád­lot­tak a sér­tet­tek sza­ba­don bocsá­tá­sát azon köve­te­lé­sük tel­je­sí­té­sé­től tet­ték füg­gő­vé, hogy pénzt adja­nak nekik, ezzel az ember­rab­lás vala­mennyi tör­vé­nyi tény­ál­lá­si ele­mét megvalósították.

 A sér­tet­te­ket végül egyi­kük fele­sé­gé­nek hatá­ro­zott fel­lé­pé­sé­vel sza­ba­dí­tot­ták ki a fogva tar­tás helyéről.

A kudar­cot val­lott ember­rab­lást köve­tő­en is foly­ta­tó­dott a zsa­ro­lás, a vád­lot­tak egyi­ke fenye­ge­tő fel­lé­pé­sé­vel továb­bi 30.000 forin­tot szer­zett meg, egy másik vád­lott pedig „védel­mi pénz” címén 3 mil­lió forin­tot, vala­mint egy lap­to­pot pró­bált kicsi­kar­ni. Ez a tel­je­sen meg­fé­lem­lí­tett és két­ség­be­esett sér­tett tett végül fel­je­len­tést. A továb­bi erő­szak­nak rend­őri intéz­ke­dés vetett véget. A vád­lot­tak a csa­lás­sal és zsa­ro­lás­sal oko­zott 1.770.000 forint kárt megtérítették.

Az íté­let ellen az ügyész­ség két vád­lott ter­hé­re jelen­tett be fel­leb­be­zést a bün­te­té­sük súlyo­sí­tá­sa végett, míg két vád­lott és védő­je első­sor­ban fel­men­tés és a bün­te­tés eny­hí­té­se miatt élt per­or­vos­la­ti kérelemmel.

A Deb­re­ce­ni Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a súlyo­sí­tás­ra irá­nyu­ló ügyé­szi fel­leb­be­zést fenn­tar­tot­ta, állás­pont­ja sze­rint a fel­leb­be­zés­sel érin­tett vád­lot­tak bör­tön­bün­te­té­sé­nek jelen­tős súlyo­sí­tá­sa indo­kolt. A tár­sa­da­lom haté­kony védel­me érde­ké­ben ugyan­is csak kellő szi­gor­ral kisza­bott jog­hát­rány lehet alkal­mas a bün­te­tés cél­ja­i­nak eléré­sé­re. Ezek az elkö­ve­tők gát­lás­ta­lan erő­szak­kal és lelki ter­ror­ral vissza­él­ve súlyo­san csor­bí­tot­ták a velük szem­ben véd­te­len sér­tet­tek cse­lek­vé­si sza­bad­sá­gát, és anya­gi kárt is okoz­tak. A fel­lebb­vi­te­li főügyész­ség ezért tett­ará­nyos, vég­re­haj­tan­dó sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­tés és köz­ügyek­től eltil­tás mel­lék­bün­te­tés kisza­bá­sát indítványozza.

A másod­fo­kú eljá­rás­ban a Deb­re­ce­ni Íté­lő­táb­la dönt.