Főoldal » Hírek » Népviseletet lopott - megtérítette a kárt- a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Balas­sa­gyar­ma­ti Járá­si Ügyész­ség jóvá­té­tel­lel ered­mé­nye­sen záru­ló köz­ve­tí­tői eljá­rás után meg­szün­tet­te a bün­te­tő­el­já­rást azzal a fér­fi­val szem­ben, aki 2019 végén egy Nóg­rád megyei ház­ból 471.500 Ft érték­ben lopott el nép­vi­se­le­ti ruhadarabokat.

A férfi 2019. decem­ber 29-én egy Nóg­rád megyei tele­pü­lés egyik házá­ba bement és onnan külön­bö­ző nép­vi­se­le­ti ruha­da­ra­bo­kat – rakott szok­nyá­kat, ken­dő­ket, haris­nyát - lopott el 471.500 Ft érték­ben. Az eljá­rás során a nyo­mo­zó ható­ság az eltu­laj­do­ní­tott nép­vi­se­let nagy­ré­szét meg­ta­lál­ta és lefog­lal­ta, majd a sér­tett­nek vissza­ad­ta, így a kár mint­egy 387.500 Ft érték­ben meg­té­rült, azon­ban 6 kázs­mér anya­gú szok­nya nem került elő, így továb­bi 84.000 Ft kár tovább­ra is fennállt.

A férfi ellen lopás vét­sé­ge miatt indult bün­te­tő­el­já­rás, aki gya­nú­sí­tot­ti kihall­ga­tá­sa során a bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­sét elis­mer­te és kérte a köz­ve­tí­tői eljá­rás lefoly­ta­tá­sát, mely­hez a sér­tett is hozzájárult.

Mivel a köz­ve­tí­tői eljá­rás lefoly­ta­tá­sá­nak fel­té­te­lei fenn­áll­tak és kizá­ró ok sem állt fenn, a Balas­sa­gyar­ma­ti Járá­si Ügyész­ség a bün­te­tő­el­já­rást fel­füg­gesz­tet­te és az ügyet köz­ve­tí­tői eljá­rás­ra utal­ta. Ennek során a gya­nú­sí­tott és a sér­tett között a köz­ve­tí­tői eljá­rás­ról szóló tör­vény sze­rin­ti meg­ál­la­po­dás lét­re­jött az oko­zott kár meg­té­rí­té­sé­re, emel­lett a gya­nú­sí­tott bocsá­na­tot is kért.

A köz­ve­tí­tői eljá­rás tehát ered­ménnyel járt, a gya­nú­sí­tott a bűn­cse­lek­mény káros követ­kez­mé­nye­it a meg­ál­la­po­dás­ban jóvá­ha­gyott módon jóvá­tet­te, tevé­keny meg­bá­nást tanú­sí­tott, ezzel bün­tet­he­tő­sé­ge meg­szűnt. A Balas­sa­gyar­ma­ti Járá­si Ügyész­ség az ered­mé­nyes köz­ve­tí­tői eljá­rás miatt a bün­te­tő­el­já­rást a gya­nú­sí­tot­tal szem­ben meg­szün­tet­te, a sér­tett kára így vád­eme­lés nél­kül meg­té­rült, a medi­á­ció emel­lett a bíró­ság teher­men­te­sí­té­sét is szolgálta.