Főoldal » Hírek » Az internetes hirdetési csalással több, mint 200 sértettet megkárosító vádlottak elleni vádemelésről- a Vas Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Szom­bat­he­lyi Járá­si Ügyész­ség üzlet­sze­rű­en, bűn­szö­vet­ség­ben elkö­ve­tett csa­lás miatt emelt vádat azzal a fér­fi­val és két bűn­se­gé­dé­vel szem­ben, akik 2019 júni­u­sá­tól 2020 máju­sá­ig ter­je­dő idő­ben 206 sér­tett­nek okoz­tak össze­sen 20,8 mil­lió forin­tot meg­ha­la­dó kárt.

A vád sze­rint a vád­lott meg­ál­la­po­dott két bűn­se­gé­dé­vel, hogy mind­ket­ten saját nevü­kön bank­szám­lá­kat nyit­nak, amely­re érke­ző, a bűn­cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­sé­ből szár­ma­zó össze­ge­ket fel­ve­szik és a vád­lott­nak vagy az álta­la kül­dött sze­mé­lyek­nek átad­ják, ami­ért a szám­lá­ra érke­zett pénz mint­egy 10%-át megtarthatják.

A szám­lák meg­nyi­tá­sát köve­tő­en a szám­la­szá­mo­kat a két férfi a vád­lott tudo­má­sá­ra hozta, aki isme­ret­len sze­mé­lyek köz­re­mű­kö­dé­sé­vel több inter­ne­tes por­tá­lon adott fel hir­de­té­se­ket, melyek­ben ked­ve­ző áron eladás­ra kínált külön­bö­ző hasz­nált áru­cik­ke­ket, töb­bek közt autót, mobil­há­zat, kerti trak­tort, meden­cét, műsza­ki cik­ke­ket, elekt­ro­mos kézi szerszámokat.

A vád­lott és isme­ret­len tár­sai a hir­de­tés­re jelent­ke­ző sér­tet­tek­kel tele­fo­non keresz­tül meg­ál­la­pod­tak, hogy miu­tán a meg­vá­sá­rol­ni kívánt ter­mék vétel­árát, illet­ve elő­le­gét a meg­adott szám­lá­ra utal­ják, a jóvá­írást köve­tő­en a meg­ren­delt árut megküldik.

A vád­lott a sér­tet­te­ket téve­dés­be ejtet­te, az álta­luk meg­ren­delt és kifi­ze­tett vagy meg­elő­le­ge­zett ingó­sá­go­kat nem küld­te meg nekik, hanem az uta­lá­sok után elér­he­tet­len­né vált.

A sér­tet­tek által a bank­szám­lák­ra befi­ze­tett össze­ge­ket a vád­lott bűn­tár­sai fel­vet­ték és az elő­ze­tes meg­ál­la­po­dás sze­rin­ti sze­mé­lyek­nek átad­ták. A vád­lott­nak már a hir­de­tés fel­adá­sa­kor sem állt szán­dé­ká­ban az áru­cik­ke­ket meg­kül­de­ni, a hir­de­té­se­ket csak azért tette közzé, hogy pénz­hez jusson.

A Szom­bat­he­lyi Járá­si Ügyész­ség a más ügy­ben sza­bad­ság­vesz­té­sét töltő, több­szö­rös vissza­eső vád­lot­tal szem­ben fegy­ház­bün­te­tés, két bűn­se­gé­dé­vel szem­ben bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sát indítványozta.