Főoldal » Hírek » Brutális módon ölte meg feleségét - a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Tör­vény­szék nem jog­erős íté­le­té­vel a vád­lot­tat külö­nös kegyet­len­ség­gel, több ember sérel­mé­re elkö­ve­tett ember­ölés bűn­tet­té­nek kísér­le­te és kap­cso­la­ti erő­szak miatt élet­fogy­tig tartó sza­bad­ság­vesz­tés­re és 10 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítél­te. A sza­bad­ság­vesz­tés­ből leg­ko­ráb­ban 30 év eltel­té­vel bocsát­ha­tó fel­té­te­les szabadságra.

A nem jog­erős íté­let sze­rint a vád­lott a több mint 30 éve vele élő házas­tár­sát az utób­bi évek­ben már rend­sze­re­sen sanyar­gat­ta. Az érzel­mi­leg, indu­la­ti­lag egy­aránt labi­lis elkö­ve­tő erő­sza­kos­ko­dá­sát a fele­sé­gé­vel szem­be­ni  igen erős, de egyéb­ként  alap­ta­lan fél­té­keny­ség táp­lál­ta. Az évek során több eset­ben szi­dal­maz­ta, meg­ölés­sel fenye­get­te fele­sé­gét és a ver­bá­lis táma­dá­son túl folya­ma­tos fizi­kai bán­tal­ma­zás­nak is kitet­te. A bün­te­tő­bí­ró­ság a fele­sé­ge sérel­mé­re elkö­ve­tett súlyos testi sér­tés bűn­tet­té­nek kísér­le­te miatt más­fél évvel koráb­ban már vég­re­haj­tá­sá­ban pró­ba­idő­re fel­füg­gesz­tett bör­tön­re ítél­te. A ható­sá­gi beavat­ko­zás azon­ban nem bizo­nyult ele­gen­dő­nek, a pró­ba­idő ered­mény­te­le­nül telt el.

2018 máju­sá­ban szin­tén egy fél­té­keny­ség miatt kiala­kult vita során a bán­tal­ma­zás­tól egyik éppen ott­hon tar­tóz­ko­dó fia védte meg a sér­tet­tet, aki a közel­ben lakó másik fiá­hoz mene­kült segítségért.

A fel­bő­szült férfi azon­ban követ­te az asszonyt. Az utcán elébe álló fiára egy kb. 35 cen­ti­mé­ter hosszú­sá­gú tőr­kés­sel táma­dott, hasa irá­nyá­ba szúrt, miköz­ben kia­bál­va meg­ölés­sel fenye­get­te. A sér­tett kitért a szú­rás elől, majd a segít­sé­gé­re siető test­vé­ré­vel sike­rült lefegy­ve­rez­ni apju­kat, aki tovább­ra is elszán­tan han­goz­tat­ta ölési szándékát.

2018. októ­ber 8-án a vád­lott végül meg­öl­te a fele­sé­gét. Jelen­ték­te­len sére­lem emlí­té­sé­ből indult közöt­tük a vesze­ke­dés, amely­nek során – önvé­de­lem­ből – előbb az asszony raga­dott kést, rövid­del ezután azon­ban a vád­lott szur­kál­ta meg az akkor már tel­je­sen véd­te­len áldo­za­tot. A sér­tett könyör­gé­se elle­né­re embe­ri mivol­tá­ból kivet­kőz­ve, fele­sé­gét női mivol­tá­ban is meg­aláz­va, több tucat­szor súj­tott le a 20 cen­ti­mé­ter hosszú­sá­gú pen­gé­vel. A bru­tá­lis bán­tal­ma­zás követ­kez­té­ben a sér­tett néhány per­cen belül elvér­zett és a hely­szí­nen elha­lá­lo­zott. A vád­lott ezután öngyil­kos­sá­gi szán­dék­kal a kés­sel magát is megszúrta.

A vád­lott és védő­je a kisza­bott bün­te­tés eny­hí­té­se végett élt fel­leb­be­zés­sel. A vád­ha­tó­ság kép­vi­se­lő­je az ügy­dön­tő hatá­ro­za­tot tudo­má­sul vette.

A vád­lott sze­mé­lyi­ség­za­va­ra a kóros elme­ál­la­pot szint­jét nem éri el. A bűn­tet­tek  motí­vu­ma – az éve­ken át húzó­dó alap­ta­lan fél­té­keny­ség – bizal­mat­lan, sér­tő­dé­keny és önző ter­mé­sze­té­ből fakadt. Cse­lek­mé­nyei követ­kez­mé­nyé­nek fel­is­me­ré­sé­ben és az annak meg­fe­le­lő maga­tar­tás tanú­sí­tá­sá­ban nem volt kor­lá­to­zott. A szá­mos súlyo­sí­tó körül­mény miatt a tör­vény­tisz­te­lő embe­rek közös­sé­gé­ből tar­tós kire­kesz­té­se indo­kolt, ezért a Deb­re­ce­ni Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a védel­mi fel­leb­be­zé­sek­kel szem­ben a tör­vény­szék íté­le­té­nek hely­be­ha­gyá­sát indítványozta.

A bün­te­tő­ügyet másod­fo­kon a Deb­re­ce­ni Íté­lő­táb­la bírál­ja el.