Főoldal » Hírek » 14 év fegyházbüntetés várhat a szabolcsi gyújtogatóra - a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Nyír­egy­há­zi Tör­vény­szék 14 év fegy­ház­ra és 10 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítél­te azt a fér­fit, aki 2018 tava­szán és nya­rán egy sza­bol­csi falu­ban soro­za­to­san oko­zott súlyos követ­kez­mé­nyek­kel járó tűzeseteket. 

A vád­lott rend­sze­re­sen és mér­ték­te­le­nül alko­ho­li­zált. Sze­mé­lyi­sé­gét állan­dó feszült­ség, inger­lé­keny­ség jel­le­mez­te. A kör­nye­ze­té­ben élő embe­rek iránt érzett harag­ból faka­dó bosszú­vá­gyát gyak­ran okta­lan agresszi­vi­tás­ban élte ki. Ami­kor a koráb­bi élet­tár­sa a kap­cso­la­tuk hely­re­ál­lí­tá­sá­tól elzár­kó­zott, előbb az ingat­la­nán lévő mel­lék­épü­le­tet gyúj­tot­ta fel, később magát az asszonyt is tűz­ha­lál­lal fenye­get­te meg.

Szo­ká­sa volt a vád­lott­nak, hogy éjsza­kán­ként ismét­lő­dő­en belo­pa­ko­dott mások por­tá­já­ra, és a lakó­in­gat­la­nok mel­lék­épü­le­te­it fel­gyúj­tot­ta, ese­ten­ként több száz­ezer forint össze­gű kárt okozva.

A vád­lott idős embe­re­ket sem kímélt. 2018 júni­u­sá­ban két alka­lom­mal is meg­fe­nye­ge­tett egy moz­gá­sá­ban kor­lá­to­zott 80 éves asszonyt, aki­nek udva­rán követ­ke­ző hónap­ban éjfél­táj­ban a fatá­ro­lót meg is gyúj­tot­ta. Innen a tűz átter­jedt a ház­zal egy­be­épí­tett nyári kony­há­ra, ahol gáz­pa­lack is volt, így fenn­állt a rob­ba­nás veszé­lye is. A sér­tett nem ész­lel­te a tüzet, de a hely­szín­re érke­ző fia még ide­jé­ben kimen­tet­te a lakás­ból. Ugyan­csak azon a nyá­ron a vád­lott egy 84 éves, önál­ló moz­gás­ra kép­te­len, alvó férfi ingat­la­nán éjsza­ka láng­ra lob­ban­tott egy mel­lék­épü­le­tet. A tető­szer­ke­zet leégett, és amennyi­ben a tűz­ol­tók idő­ben nem oltot­ták volna el, a tűz átter­jedt volna a lakó­épü­let­re. Ez alka­lom­mal sem ész­lel­te a sér­tett a veszélyt, de mene­kü­lés­re önere­jé­ből egyéb­ként sem lett volna képes.

A vád­lott a vád­be­li cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­sét rész­ben beis­mer­te. Azt nem tagad­ta, hogy bosszút akart állni hara­go­sa­in azzal, hogy fel­gyújt­ja a háza­i­kat, azon­ban az ember­ölé­si kísér­le­tet cáfol­ta. Mind­vé­gig azt han­goz­tat­ta, hogy nem volt szán­dé­ká­ban sen­kit sem bán­ta­ni. Az első­fo­kú bíró­ság a vád­lott véde­ke­zé­sé­vel szem­ben az igaz­ság­ügyi tűz­vé­del­mi szak­vé­le­mény, vala­mint a hely­szí­ni tűz­vizs­gá­la­ti jelen­tés alap­ján meg­ál­la­pí­tot­ta az idős embe­rek sérel­mé­re elkö­ve­tett gyúj­to­ga­tá­sok­nál az embe­ri élet veszé­lyez­te­tett­sé­gét. Mind­két tűz­eset­nél a tűz­ol­tó­ság beavat­ko­zá­sa miatt maradt el a tűz kiterjedése.

A tör­vény­szék nem jog­erős íté­le­té­vel a vád­ira­ti tény­ál­lás­sal egye­ző­en külö­nös kegyet­len­ség­gel több ember sérel­mé­re, véde­ke­zés­re kép­te­len sze­mély sérel­mé­re elkö­ve­tett ember­ölés bűn­tet­té­nek kísér­le­te, ron­gá­lás és zak­la­tás bűn­cse­lek­mé­nyei, továb­bá magán­lak­sér­tés bűn­tet­te miatt ítél­te el a vád­lot­tat. A vád­ha­tó­ság tudo­má­sul vette az íté­le­tet. A vád­lott és védő­je az ember­ölés bűn­tet­té­nek kísér­le­te és a zak­la­tás vádja alóli fel­men­tés, másod­sor­ban pedig a bün­te­tés eny­hí­té­se végett élt fellebbezéssel.

A Deb­re­ce­ni Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség állás­pont­ja sze­rint a koráb­ban garáz­da­ság és testi sér­tés bűn­cse­lek­mé­nye miatt már bör­tön­bün­te­tés­re ítélt vád­lot­tal szem­ben kisza­bott fegy­ház­bün­te­tés tett­ará­nyos, eny­hí­té­sé­nek tör­vé­nyes indo­ka nincs. A vád­lott cse­lek­mé­nye­i­nek meg­íté­lé­sé­nél nem hagy­ha­tó figyel­men kívül, hogy a helyi lako­sok nyu­gal­mát, sze­mé­lyes és vagyon­biz­ton­sá­gát sértő bűn­cse­lek­mé­nye­ket soro­zat­ban való­sí­tot­ta meg, ame­lyek­re csu­pán vélt sérel­mei adtak okot.

A védel­mi fel­leb­be­zé­se­ket a másod­fo­kon eljá­ró Deb­re­ce­ni Íté­lő­táb­la bírál­ja el.