Főoldal » Hírek » Vádemelés az édesapját leszúró fiú és társa ellen - a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Ember­ölés bűn­tet­té­nek kísér­le­té­vel és még továb­bi négy bűn­cse­lek­ménnyel vádol­ja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyész­ség azt a 24 éves nyír­egy­há­zi fér­fit és tár­sát, akik a férfi édes­ap­ját meg­kö­töz­ték, kés­sel és pusz­ta kéz­zel bán­tal­maz­ták, majd a maga­te­he­tet­len sér­tett érté­ke­it és ira­ta­it maguk­hoz véve, meg­pró­bál­tak Auszt­ri­á­ba menekülni.

A vád­irat lénye­ge sze­rint a fiú és az édes­ap­ja között a viszony meg­rom­lott, ugyan­is a fiú az apját hibáz­tat­ta azért, mert az édes­any­ja elhagy­ta a csa­lá­dot. Emi­att több­ször vesze­ked­tek, külö­nö­sen akkor, ha sze­szes italt fogyasz­tot­tak. Több­ször elő­for­dult, hogy a fiú bán­tal­maz­ta az édes­ap­ját, ami­ért vele szem­ben koráb­ban bün­te­tő­el­já­rás is indult.

2020. május 22. nap­ján, a fiú és barát­ja az egyik nyír­egy­há­zi kocs­má­ban ita­loz­tak a sér­tet­tel, majd este hat óra­kor közö­sen men­tek haza. 22 óra­kor a vesze­ke­dés kiújult a fiú és az édes­ap­ja között, a fiú az apjá­ra támadt, több­ször ököl­lel meg­ütöt­te a fején és a mell­ka­sán, ami­től a sér­tett a föld­re esett. Ekkor lépett be a szo­bá­ba a fiú barát­ja, majd a sér­tet­tet közö­sen fel­ül­tet­ték az ágyra, a lába­it és kar­ja­it egy-egy puló­ver­rel össze­kö­töz­ték, és eköz­ben a véde­kez­ni pró­bá­ló sér­tet­tet a fia több­ször ököl­lel meg­ütöt­te. A fiú magá­hoz vette az édes­ap­ja 9 cm pen­ge­hosszú­sá­gú sza­lon­ná­zó kését, majd a meg­kö­tö­zött sér­tet­tet nagy erő­vel a halán­té­kán meg­szúr­ta. A vád­lot­tak tovább bán­tal­maz­ták a sér­tet­tet, ruha­da­ra­bok­kal meg is akar­ták foj­ta­ni, de ez nem sike­rült nekik. Végül a vád­lot­tak a sér­tet­tet bezár­ták a lakás­ba, a mobil­te­le­fon­ját, az ira­ta­it maguk­hoz vet­ték, majd elin­dul­tak Buda­pest­re azért, mert Bécs­be akar­tak mene­kül­ni, ugyan­is a fia­ta­labb vád­lott már dol­go­zott ott koráb­ban, és hely­is­me­ret­tel ren­del­ke­zett. A sér­tett bank­kár­tyá­já­val pénzt pró­bál­tak fel­ven­ni az egyik auto­ma­tá­ból, azon­ban ez nem járt siker­rel. Vonat­tal utaz­tak Buda­pest­re, ahol a Kele­ti pálya­ud­va­ron a rend­őrök elfog­ták és őri­zet­be vet­ték őket. Mind­két vád­lott azóta is letar­tóz­ta­tás­ban van.

A sér­tett­nek sike­rült meg­la­zí­ta­nia a keze­i­re, illet­ve a lába­i­ra kötött puló­ve­re­ket, kinyi­tot­ta az abla­kot, azon kimász­va kért segít­sé­get a test­vé­ré­től. A sér­tett fejét ért szú­rás élet­ve­szé­lyes volt, fenn­állt a veszé­lye, hogy akár meg is hal­hat, de a szak­sze­rű és gyors orvo­si ellá­tás meg­men­tet­te az éle­tét. Eltört a sér­tett­nek három csi­go­lyá­ja és az arc­csont­ja is, ezek a sérü­lé­sek 8-10 hét alatt gyógyultak.

Az ügyész­ség a vád­lot­ta­kat ember­ölés bűn­tet­té­nek kísér­le­té­vel, sze­mé­lyi sza­bad­ság meg­sér­té­sé­nek bűn­tet­té­vel, kifosz­tás bűn­tet­té­vel, infor­má­ci­ós rend­szer fel­hasz­ná­lá­sá­val elkö­ve­tett csa­lás vét­sé­gé­vel és okirat­tal vissza­élés vét­sé­gé­vel vádol­ja. Amennyi­ben az elő­ké­szí­tő ülé­sen a vád­lot­tak beis­me­rő val­lo­mást ten­né­nek, és nem ragasz­kod­nak a tár­gya­lás meg­tar­tá­sá­hoz, az ügyész­ség sze­rint 10-10 év bör­tön­bün­te­tést kel­le­ne velük szem­ben kiszabni.

Az eljá­rás a Nyír­egy­há­zi Tör­vény­szé­ken folytatódik.