Főoldal » Hírek » Lakott területen hajtott túl gyorsan, halálra gázolt egy kerékpárost - a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség halá­los köz­úti bal­eset gon­dat­lan oko­zá­sá­nak vét­sé­ge miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki gyors­haj­tá­sa miatt nem tudta elke­rül­ni a balesetet.

A vád­lott 2020. decem­ber 4-én, dél­előtt 11 óra körü­li idő­ben sze­mély­gép­ko­csi­val köz­le­ke­dett Haj­dú­do­ro­gon a meg­en­ge­dett 50 km/h sebes­sé­get túl­lép­ve, 70-80 km/h sebességgel.

Az egyik útke­resz­te­ző­dés­hez érkez­ve a vád­lott ész­lel­te a jobb­ról köze­lí­tő, a cso­mag­tar­tó­ján nagy mére­tű zsá­kot szál­lí­tó kerék­pá­rost, aki sza­bály­ta­la­nul haj­tott rá arra az útra, ame­lyen elsőbb­sé­gi hely­zet­ben köz­le­ke­dett a vád­lott, nem adta meg részé­re az elha­la­dá­si elsőbb­sé­get. A vád­lott ezért vész­fé­ke­zést és balra tör­té­nő elkor­mány­zást alkal­ma­zott, azon­ban a bal­ese­tet elke­rül­ni nem tudta, a gép­ko­csi jobb első sarok­ré­szé­vel neki­üt­kö­zött a kerék­pá­ros­nak közel 50 km/h sebességgel.

A sér­tett az ütkö­zés követ­kez­té­ben olyan több­szö­rös és súlyos sérü­lé­se­ket szen­ve­dett, hogy kór­ház­ba szál­lí­tá­sát köve­tő­en éle­tét vesztette.

A vád­lott jelen­tős mér­té­kű sebes­ség­túl­lé­pé­se miatt nem tudta elhá­rí­ta­ni a balesetet.

Az ügy­ben a nyo­mo­zást a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság foly­tat­ta le.

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség a vád­lott ellen halá­los köz­úti bal­eset gon­dat­lan oko­zá­sá­nak vét­sé­ge miatt emelt vádat a Haj­dú­bö­ször­mé­nyi Járás­bí­ró­sá­gon. A járá­si ügyész­ség a bün­te­tő­vég­zés meg­ho­za­ta­lá­ra irá­nyu­ló vád­irat­ban indít­ványt tett arra, hogy a járás­bí­ró­ság tár­gya­lás lefoly­ta­tá­sa nél­kül, az ira­tok tar­tal­ma alap­ján a vád­lot­tal szem­ben fel­füg­gesz­tett fog­ház­bün­te­tést szab­jon ki és hosszabb időre tilt­sa el őt a köz­úti jár­mű­vek vezetésétől.