Főoldal » Hírek » Az embercsempészéssel vádolt román férfi bíróság elé állításáról- a Vas Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Szom­bat­he­lyi Járá­si Ügyész­ség a mai napon állí­tot­ta bíró­ság elé azt az őri­zet­ben lévő román fér­fit akit a Vas megyei rend­őrök a 87-es főúton, Szom­bat­hely tér­sé­gé­ben, 2021. május 26-án értek tet­ten, miköz­ben össze­sen hét szír mig­ránst akart ille­gá­li­san Auszt­ri­á­ba juttatni.

A vád sze­rint a vád­lott Magyar­or­szág terü­le­tén, a szerb-magyar határ köze­lé­ben a román rend­szá­mú sze­mély­gép­ko­csi­já­ba fel­vett hét szír állam­pol­gár­sá­gú – Magyar­or­szág terü­le­té­re a határ­zár til­tott átlé­pé­sé­vel belé­pett – sze­mélyt azért, hogy őket a magyar-osztrák határ köze­lé­be szál­lít­sa, hogy segít­sé­get nyújt­son nekik az állam­ha­tár jog­el­le­nes átlépéséhez.

A ter­helt a köz­le­ke­dé­se során a mobil­te­le­fon­ja navi­gá­ci­ós prog­ram­já­val tájékozódott.

Az autót, ame­lyet a ter­helt veze­tett, 2021. május 26-án Szom­bat­hely tér­sé­gé­ben köz­úti ellen­őr­zés alá von­ták, majd a ter­hel­tet és a szír mig­rán­so­kat előállították.

Az embe­rek célja, aki­ket a ter­helt szál­lí­tott, az volt, hogy eljus­sa­nak Német­or­szág, illet­ve Auszt­ria területére.

A Szom­bat­he­lyi Járás­bí­ró­ság az íté­le­té­ben a tény­ál­lást a vád­dal egye­ző­en álla­pí­tot­ta meg és a vád­lot­tat ember­csem­pé­szés bűn­tet­té­ben mond­ta ki bűnös­nek, ezért őt két év 6 hónap sza­bad­ság­vesz­tés­re ítél­te, továb­bá öt évre kiuta­sí­tot­ta Magyar­or­szág­ról és egy évre eltil­tot­ta a köz­úti járművezetéstől.

Az íté­let jogerős.