Főoldal » Hírek » Gondatlanság okozta a halálát - vádemelés - a Pest Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Daba­si Járá­si Ügyész­ség vádat emelt két férfi ellen, akik­nek gon­dat­lan­sá­ga egy mun­ka­tár­suk halá­lát okozta.

A vád­irat sze­rint a két férfi és a sér­tett is ugyan­ab­ban a Dabas kör­nyé­kén műkö­dő üzem­ben dol­go­zott. Az egyik elkö­ve­tő fel­adat­kö­ré­be tar­to­zott az üzem egész terü­le­tén, a ter­me­lés során betar­tat­ni a biz­ton­sá­gos mun­ka­vég­zés­hez szük­sé­ges előírásokat.

Ez az elkö­ve­tő tudta, hogy már 2016 decem­be­ré­ben az egyik gép­sor idő­sza­kos biz­ton­sá­gi felül­vizs­gá­la­tán az ellen­őr hiá­nyos­sá­go­kat tárt fel. Ennek elle­né­re a 2018 augusz­tu­sá­ban bekö­vet­ke­zett ese­mé­nye­kig nem intéz­ke­dett azok kija­ví­tá­sá­ra, pedig erre az üzem mun­ka­vé­del­mi fele­lő­se több­ször fel­hív­ta a figyelmét.

A másik elkö­ve­tő 2018. augusz­tus 7-én műszak­ve­ze­tő­ként dol­go­zott. Fel­ada­ta volt a ter­me­lés fel­ügye­le­te és a biz­ton­sá­gos mun­ka­vég­zés fel­té­te­le­i­nek ellen­őr­zé­se. Az adott napi műszak­ban azon­ban az egyik gép meg­akadt, azt ki kel­lett tisz­tí­ta­ni. A műszak­ve­ze­tő elkö­ve­tő ekkor meg­ál­lí­tot­ta ugyan a gépet, de nem kap­csol­ta ki. Ezután uta­sí­tá­sá­ra a sér­tett meg akar­ta kez­de­ni a tisz­tí­tá­si mun­ká­la­tot, de amint a gépbe lépett az bein­dult és ő beszo­rult. Mivel az újra­in­dult gép nem állt le a sér­tett olyan sérü­lé­se­ket szen­ve­dett, ame­lyek követ­kez­té­ben a hely­szí­nen pár per­cen belül éle­tét vesztette.

Mind a kimu­ta­tott hiá­nyos­sá­gok pót­lá­sá­nak elmu­lasz­tá­sa, mind pedig a kar­ban­tar­tá­si mun­ká­la­tok elvég­zé­sé­nél a szük­sé­ges elő­írá­sok betar­tá­sá­nak elma­ra­dá­sa hoz­zá­já­rult a tra­gé­dia bekövetkezéséhez.

Az ügy­ben a Daba­si Járá­si Ügyész­ség halált okozó, fog­la­ko­zás köré­ben elkö­ve­tett gon­dat­lan veszé­lyez­te­tés vét­sé­ge miatt emelt vádat a két elkö­ve­tő ellen.