Főoldal » Hírek » A jubileumi évben koszorúzásokkal emlékeztek meg az önálló ügyészi szervezet létrehozásáról Somogyban – Fotókkal

A 2021. év kiemel­ke­dő az ügyé­szi szer­ve­zet tör­té­ne­té­ben, mert az akko­ri magyar Ország­gyű­lés Főren­di­há­zá­ban és Kép­vi­se­lő­há­zá­ban – éppen 150 éve - 1871. júni­us 10. nap­ján hir­det­ték ki a kirá­lyi ügyész­ség­ről szóló tör­vény­cik­ket, amely lét­re­hoz­ta az önál­ló, bíró­ság­tól füg­get­len ügyé­szi szervezetet.

Az újon­nan lét­re­ho­zott szerv élére I. Ferenc József oszt­rák csá­szár, cseh és magyar király ekkor nevez­te ki a pesti kirá­lyi tábla mellé kirá­lyi főügyész­nek Kozma Sán­dort, aki Somogy megyei Kőrös­he­gyen szü­le­tett, és mun­ká­val töl­tött éve­i­nek egy meg­ha­tá­ro­zó részét is a megyé­ben, illet­ve a megye szol­gá­la­tá­ban töltötte.

A Somogy Megyei Főügyész­ség ezért a hagyo­má­nyok­nak meg­fe­le­lő­en az ünne­pi emlék­év­ben is koszo­rút helye­zett el Kozma Sán­dor szü­lő­fa­lu­já­ban és Mar­ca­li­ban emelt mell­szob­rá­nál, ahol ügy­véd­ként és főszol­ga­bí­ró­ként tel­je­sí­tett szol­gá­la­tot, illet­ve Kapos­vá­ron, egy­ko­ri szü­lő­há­zá­nál talál­ha­tó emlék­táb­lá­já­nál, mivel a megye­szék­he­lyen volt részt­ve­vő­je a Somogy vár­me­gyei köz­gyű­lés­nek, egy ideig ő volt a Somogy Megyei Gaz­da­sá­gi Egye­sü­let tit­ká­ra, és ügy­véd­ke­dett is Kaposváron.

A koro­na­ví­rus jár­vány miatt vissza­fo­gott kere­tek között, ezút­tal is rend­ha­gyó módon került sor az ünneplésre.

Dr. Polt Péter leg­főbb ügyész Magyar István-díj elis­me­rés­ben része­sí­tet­te dr. Csapó Gábor kapos­vá­ri járá­si ügyész­sé­gi cso­port­ve­ze­tő ügyészt, sajtószóvivőt.

A kapos­vá­ri helyi ünnep­sé­gen dr. Hor­váth Szi­lárd megyei főügyész kiemel­ke­dő mun­ka­vég­zé­sé­ért Ered­mé­nyes Mun­ká­ért Okle­ve­let adott át dr. Kar­dos Krisz­ti­na fonyó­di járá­si ügyész­sé­gi veze­tő ügyész, dr. Kár­pá­ti Beat­rix c. főügyész­sé­gi ügyész, kapos­vá­ri járá­si ügyész­sé­gi ügyész, Mol­nár Leven­te főügyész­sé­gi tiszt­vi­se­lő és Zso­hár Endre főügyész­sé­gi gép­ko­csi­ve­ze­tő részére.