Főoldal » Hírek » Vádemelés a gyermeke felügyeleti jogát erőszakkal megszerző férfi ellen - a Veszprém Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Kény­sze­rí­tés ható­sá­gi eljá­rás­ban és kap­cso­la­ti erő­szak bűn­tet­te miatt emelt vádat a Veszp­ré­mi Járá­si Ügyész­ség egy férfi ellen, aki gyer­me­ke édes­any­já­val szem­ben tanú­sí­tott erő­sza­kos, meg­alá­zó magatartást.

A vád­irat sze­rint a 40 éves férfi 2014-ben ismer­ke­dett meg a sér­tet­tel, aki a férfi által üze­mel­te­tett klub­ban dol­go­zott Bala­ton­fü­re­den. 2015-ben ala­kult ki közöt­tük sze­rel­mi kap­cso­lat és három évig éltek együtt élet­tár­si kap­cso­lat­ban, miköz­ben 2016-ban meg­szü­le­tett közös kis­fi­uk. A gyer­mek szü­le­té­sét köve­tő­en a férfi agresszí­ven kez­dett visel­ked­ni a nővel, aki 2017. végén egy másik fér­fi­hoz költözött.

A vád­lott ezek után min­den­áron meg akar­ta sze­rez­ni a gyer­mek felet­ti kizá­ró­la­gos szü­lői fel­ügye­le­ti jogot, mely­nek érde­ké­ben az erő­szak­tól sem riadt vissza. Egy alka­lom­mal koráb­bi élet­tár­sát autóz­ni vitte, majd egy előre beké­szí­tett hara­pó­fo­gót vett elő, és azzal fenye­get­te meg a nőt, hogy azzal húzza ki a foga­it, ha nem tesz nyi­lat­ko­za­tot, misze­rint az új élet­tár­sá­val együtt drogozott. 

A nő ele­in­te nem volt haj­lan­dó lemon­da­ni a gyer­me­ke felet­ti szü­lői fel­ügye­le­ti jog­ról, ám a férfi több­ször is bán­tal­maz­ta, illet­ve ezzel fenye­get­te, mire a nő végül a kény­szer hatá­sá­ra köz­jegy­ző előtt, majd később a bíró­ság előtt is meg­tet­te a lemon­dó nyi­lat­ko­za­tot. Továb­bi erő­szak­kal, fenye­ge­tés­sel és bán­tal­ma­zás­sal a férfi azt is elér­te, hogy a nő gyer­me­ke láto­ga­tá­sá­val is felhagyott.

Az ügyész­ség a koráb­bi bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­se miatt fel­füg­gesz­tett sza­bad­ság­vesz­tés hatá­lya alatt álló fér­fi­val szem­ben bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sá­ra tett indít­ványt a Veszp­ré­mi Járás­bí­ró­ság felé, egy­ide­jű­leg indít­vá­nyoz­ta a fel­füg­gesz­tett koráb­bi, 2 évi sza­bad­ság­vesz­tés utó­la­gos vég­re­haj­tá­sát is.