Főoldal » Hírek » Egy szerb embercsempész bűnszervezet négy tagja ellen emeltek vádat Baján

A Bajai Járá­si Ügyész­ség bűn­szer­ve­zet­ben elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt vádat emelt négy szerb fér­fi­val szem­ben, akik 2020. május végén két alka­lom­mal akar­tak Nyugat-Európába tartó ille­gá­lis beván­dor­ló­kat a szerb-magyar határ­tól az oszt­rák hatá­rig szál­lí­ta­ni, de a rend­őrök elfog­ták őket.

A vád­irat sze­rint három szerb vád­lott – az első szál­lí­tást vég­re­haj­tó ember­csem­pész, vala­mint a két irá­nyí­tó, szer­ve­ző – és egy továb­bi, elő­fu­tó bűn­tár­suk 2020. május 27-én a rösz­kei határ­át­ke­lő­nél lép­tek be Magyar­or­szág­ra három gép­ko­csi­val. Móra­hal­mon talál­koz­tak, ahol meg­be­szél­ték az ember­csem­pé­szés rész­le­te­it. A mig­rán­so­kat fizet­sé­gért a magyar-osztrák határ­hoz kel­lett szál­lí­ta­ni, ahon­nan más ember­csem­pé­szek vit­ték volna tovább őket Nyugat-Európába.

Ezután a két irá­nyí­tó vád­lott Bát­mo­nos­tor kül­te­rü­le­té­re uta­zott, ahol ellen­őriz­ték a mig­rán­sok fel­vé­te­lé­nek a helyét. Egyi­kük a fel­vé­te­li pont tér­kép­szel­vé­nyét át is küld­te a szál­lí­tó mobil­te­le­fon­já­ra. Eköz­ben a szál­lí­tó és negye­dik, elő­fu­tó bűn­tár­suk egy bajai ben­zin­kú­ton talál­koz­tak, ahol tan­kol­tak, majd elin­dul­tak a fel­vé­te­li pont­hoz. Az elő­fu­tó köz­ben folya­ma­to­san tájé­koz­tat­ta tele­fo­non a szál­lí­tót az álta­la ész­lelt rendőrökről.

A fel­vé­te­li pont­nál a szál­lí­tó egy mik­ro­busz­ba 14 szír beván­dor­lót vett fel, majd Vas­kút és Baja irá­nyá­ba haj­tott. A rend­őrök azon­ban Vas­kút és Baja között elfog­ták őket. A két szer­ve­ző­nek és az elő­fu­tó­nak sike­rült elme­ne­kül­nie. A szer­ve­zők Sze­ged­re men­tek, míg az elő­fu­tó férfi vissza­tért Szerbiába.

Az irá­nyí­tók más­nap egy újabb ember­csem­pészt hív­tak Magyar­or­szág­ra, aki­nek 2020. május 29-én kel­lett mig­rán­so­kat szál­lí­ta­nia fejen­ként 300 euró fizet­sé­gért. Az újabb szál­lí­tó május 29-én reg­gel Sze­ged köze­lé­ben vett fel az autó­já­ba 6 szír beván­dor­lót, akik közül ket­ten a cso­mag­tar­tó­ban utaz­tak. Ekkor a két szer­ve­ző látta el az elő­fu­tói fel­ada­to­kat. A rend­őrök azon­ban ezt a szál­lí­tót is elfog­ták az M1-es autó­pá­lyán, Győr köze­lé­ben. A két irá­nyí­tó sem tudott elme­ne­kül­ni: őket a szál­lí­tó lebu­ká­sa után két órá­val az M5-ösön fog­ták el az egyenruhások.

Az irá­nyí­tók a meg­bí­zá­so­kat egy isme­ret­len meg­bí­zó­tól kap­ták és ez alap­ján uta­sí­tot­ták a szál­lí­tó­kat és az elő­fu­tót. A vád­lot­tak írá­sos üze­ne­tek­ben, tér­kép­szel­vény, útvo­nal, GPS koor­di­ná­ta és hang­üze­ne­tek meg­osz­tá­sá­val szer­vez­ték, ter­vez­ték az ember­csem­pé­szést. A cso­port kons­pi­ra­tív műkö­dé­sét iga­zol­ja az elő­ze­tes hely­szín­be­já­rás, a rend­őri jelen­lét figye­lé­se és egy­más figyel­mez­te­té­se. A Szer­bi­á­ba mene­kült elő­fu­tó ellen a rend­őr­ség egy elkü­lö­ní­tett ügy­ben foly­tat­ja a nyomozást.

A járá­si ügyész­ség a letar­tóz­ta­tás­ban lévő vád­lot­ta­kat bűn­szer­ve­zet­ben elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­té­vel vádol­ja. Az ügyész vég­re­haj­tan­dó fegy­ház és kiuta­sí­tás kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­za a vád­lot­tak­kal szem­ben azzal, hogy a kap­cso­lat­tar­tás­hoz hasz­nált tele­fo­no­kat és a máso­dik szál­lí­tó autó­ját is el kell koboz­ni. A vád­lot­tak bűnös­sé­gé­ről a Bajai Járás­bí­ró­ság fog dönteni.