Főoldal » Hírek » Egymillió forintot csalt ki barátjától a debreceni férfi - a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség nagyobb kárt okozó csa­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat azzal a fér­fi­val szem­ben, aki saját isme­rő­sét verte át és kért köl­csön külön­bö­ző pénzösszegeket.

A vád­lott évek óta bará­ti kap­cso­lat­ban állt a sér­tet­tel, ami­kor 2019 janu­ár­já­ban fel­ke­res­te és átme­ne­ti anya­gi nehéz­sé­gek­re hivat­koz­va 170.000 forin­tot kért köl­csön. A vád­lott­nak ekkor már jelen­tős össze­gű hitel- és köz­tar­to­zá­sai vol­tak, de mind­ezt eltit­kol­ta a sér­tett elől, így őt a fize­té­si képes­sé­ge tekin­te­té­ben téve­dés­be ejtette.

A vád­lott barát­ja ele­get tett a férfi kéré­sé­nek, majd a vád­lott 2019 janu­ár­ja és ápri­li­sa között, külön­bö­ző csa­lá­di okok­ra hivat­ko­zás­sal továb­bi össze­ge­ket kért köl­csön. A férfi azon­ban azt is eltit­kol­ta isme­rő­sé­től, hogy addig­ra már a mun­ká­ját is elve­szí­tet­te, a sér­tett így továb­bi, össze­sen 830.000 forin­tot adott kölcsön.

A vád­lott a meg­té­vesz­té­sek által össze­sen egy­mil­lió forint kárt oko­zott a sér­tett­nek, ami­ből később, rész­let­fi­ze­té­sek útján 115.000 forin­tot meg­té­rí­tett. A sér­tett a Deb­re­ce­ni Rend­őr­ka­pi­tány­ság által vég­zett nyo­mo­zás során kérte kárá­nak meg­té­rí­té­sét, pol­gá­ri jogi igényt ter­jesz­tett elő.

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség a tet­tét beis­me­rő vád­lot­tal szem­ben foly­ta­tó­la­go­san elkö­ve­tett, nagyobb kárt okozó csa­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat a Deb­re­ce­ni Járás­bí­ró­sá­gon. A járá­si ügyész­ség a vád­irat­ban arra tett indít­ványt, hogy a járás­bí­ró­ság az ira­tok tar­tal­ma alap­ján hoz­zon bün­te­tő­vég­zést, mely­ben a vád­lot­tal szem­ben fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tést szab­jon ki és a sér­tett által elő­ter­jesz­tett pol­gá­ri jogi igény­nek adjon helyt.