Főoldal » Hírek » Vádemelés a kávéval üzletelő bűnszervezet tagjai ellen- a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Bűn­szer­ve­zet­ben elkö­ve­tett költ­ség­ve­té­si csa­lás bűn­tet­té­vel vádol több sze­mélyt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyész­ség, akik egy teher­au­tó­nyi kávét utaz­tat­tak Szlo­vá­kia és Magyar­or­szág között, majd az álta­lá­nos for­gal­mi adót jogo­su­lat­la­nul visszaigényelték. 

A vád­irat lénye­ge sze­rint a bűn­szer­ve­zet 2017- 2018. évek­ben műkö­dött, és kife­je­zet­ten azért hoz­ták létre a szer­ve­zői, hogy mes­ter­sé­ges ügy­le­tek révén jog­el­le­ne­sen igé­nyel­je­nek vissza adót. Ennek során a szer­ve­zet­hez tar­to­zó szlo­vá­ki­ai cég­től egy teher­au­tó­nyi kávét hoz­tak be Magyar­or­szág­ra, majd azt papí­ron több­ször elad­ták az orszá­gon belül, végül ismét kiszál­lí­tot­ták Szlo­vá­ki­á­ba az ere­de­ti eladó­hoz. A lán­co­lat­ban az utol­só magyar­or­szá­gi cég rea­li­zál­ta a hasz­not, azaz a saját adó­be­val­lá­sá­ban az álta­lá­nos for­gal­mi adót levo­nás­ba helyez­te, illet­ve több­ször vissza is igényelte.

A „kör­hin­ta­csa­lás­nak” is neve­zett bűn­cse­lek­mény­ben buda­pes­ti és sza­bol­csi cégek vol­tak érin­tet­tek. Két sza­bol­csi cég – melyek ügy­ve­ze­tő­je ugyan­az a sze­mély – össze­sen 166 mil­lió forint vagyo­ni hát­rányt oko­zott a fenti módon a magyar költ­ség­ve­tés­nek, míg a többi, buda­pes­ti cég össze­sen 106 mil­lió forint­tal csök­ken­tet­te az állam bevételeit.

Az ügyész­ség a vád­irat­ban szi­go­rú bün­te­tést kért a bűn­szer­ve­zet veze­tő­i­re, ugyan­is amennyi­ben beis­me­rő val­lo­mást ten­né­nek és lemon­da­nak a tár­gya­lás­ról, 7-9 év fegy­ház­bün­te­tést indít­vá­nyo­zott velük szem­ben. A bűn­cse­lek­mény révén gaz­da­go­dó cégek­kel szem­ben vagyon­el­kob­zást, továb­bá pénz­bír­ság kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta az ügyészség.

Az eljá­rás a Nyír­egy­há­zi Tör­vény­szé­ken folytatódik.