Főoldal » Hírek » Edző által elkövetett szexuális erőszak és gyermekpornográfia- az ügyészség a büntetés súlyosítását indítványozza- a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség, mint másod­fo­kú ügyész­ség az első­fo­kú íté­let meg­vál­toz­ta­tá­sát, a bün­te­tés súlyo­sí­tá­sát indít­vá­nyoz­za abban az ügy­ben, amely­ben a vád­lott kis­ko­rú fiú­val akart végez­ni és végez­tet­ni súlyo­san sze­mé­rem­sér­tő cse­lek­ményt, miköz­ben fény­kép­fel­vé­te­le­ket kísé­relt meg készíteni.

A Szé­kes­fe­hér­vá­ri Tör­vény­szék a 2021. május 21-én kihir­de­tett íté­le­té­ben a vád­lot­tat minő­sí­tett sze­xu­á­lis erő­szak bűn­tet­te és minő­sí­tett gyer­mek­por­nog­rá­fia bűn­tet­té­nek kísér­le­te miatt hal­ma­za­ti bün­te­té­sül 6 év fegy­ház­bün­te­tés­re és 6 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítél­te, s vég­le­ges hatállyal min­den olyan fog­lal­ko­zás gya­kor­lá­sá­tól vagy egyéb tevé­keny­ség­től eltil­tot­ta, amely­nek kere­té­ben tizen­nyol­ca­dik élet­évét be nem töl­tött sze­mély neve­lé­sét, fel­ügye­le­tét, gon­do­zá­sát, gyógy­ke­ze­lé­sét végzi, illet­ve ilyen sze­méllyel egyéb hatal­mi vagy befo­lyá­si viszony­ban áll.

A nem jog­erős íté­let sze­rint a vád­lott után­pót­lás­edző, aki az álta­la leita­tott, majd alvó fiú­val akart sze­xu­á­lis cse­lek­ményt végez­ni, s erről fény­kép­fel­vé­te­le­ket készí­te­ni, majd a fel­éb­redt fiú­val akart sze­xu­á­lis cse­lek­ményt végez­tet­ni, ám mind­eze­ket a sér­tett ellen­ál­lá­sa meghiúsította.

A másod­fo­kú ügyész­ség sze­rint a kisza­bott bün­te­tés eltúl­zot­tan enyhe. A kiszab­ha­tó sza­bad­ság­vesz­tés irány­adó közép­mér­té­ke 13 év 9 hónap. A vád­lott a kis­ko­rú bizal­má­val vissza­élt, cse­lek­mé­nye követ­kez­té­ben a sér­tett trau­ma­ti­zá­ló­dott. Mind­ezek­re figye­lem­mel – és a sze­xu­á­lis táma­dá­sok­kal szem­ben leg­in­kább kiszol­gál­ta­tott hely­zet­ben lévő kis­ko­rú­ak sérel­mé­re elkö­ve­tett nemi élet sza­bad­sá­ga és a nemi erkölcs elle­ni bűn­cse­lek­mé­nye­ket ille­tő­en az ítél­ke­zé­si gya­kor­lat szi­go­ro­dá­sa érde­ké­ben – a kisza­bott fegy­ház­bün­te­tés és köz­ügyek­től eltil­tás mel­lék­bün­te­tés súlyo­sí­tá­sát tart­ja indo­kolt­nak és szük­sé­ges­nek az ügyészség.