Főoldal » Hírek » Alaptalannak tartja a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség egy 22 éve elítélt terhelt perújítási kérelmét

A Pécsi Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a per­újí­tá­si kére­lem eluta­sí­tá­sa iránt ter­jesz­tett elő indít­ványt a Pécsi Íté­lő­táb­lán annak az elítélt­nek az ügyé­ben, aki ember­ölés miatt élet­fogy­tig tartó sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­té­sét tölti.

A ter­hel­tet a Zala Megyei Bíró­ság 1998. novem­be­ré­ben nye­re­ség­vágy­ból, külö­nös kegyet­len­ség­gel elkö­ve­tett ember­ölés bűn­tet­te miatt – mint több­szö­rös vissza­esőt – élet­fogy­tig tartó fegy­ház­bün­te­tés­re ítél­te, mert két tár­sá­val egy Zala megyei tele­pü­lé­sen élő idős nő házá­ba – vagyon­tár­gyai eltu­laj­do­ní­tá­sa cél­já­val – beha­tolt, majd a ház­ban tar­tóz­ko­dó sér­tet­tet bru­tá­lis kegyet­len­ség­gel bán­tal­maz­ta. Az áldo­zat a bán­tal­ma­zás követ­kez­té­ben éle­tét vesztette.

A bün­te­té­sét töltő ter­helt az elíté­lé­se ellen koráb­ban több alka­lom­mal kez­de­mé­nye­zett per­újí­tást, ame­lyet az eljá­ró bíró­sá­gok alap­ta­lan­nak tar­tot­tak. 2021. júni­u­sá­ban ismé­tel­ten per­újí­tá­si kérel­met ter­jesz­tett elő annak bizo­nyí­tá­sa érde­ké­ben, hogy ő az áldo­zat bán­tal­ma­zá­sá­ban nem vett részt.

A Pécsi Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség állás­pont­ja sze­rint az elítélt per­újí­tá­si indít­vá­nya nem tar­tal­maz olyan új, az alap­ügy­ben eljárt bíró­sá­gok által nem érté­kelt bizo­nyí­té­ko­kat, ame­lyek a per­újí­tás indo­kolt­sá­gát meg­ala­poz­nák. Erre figye­lem­mel – mivel a per­újí­tás tör­vé­nyi fel­té­te­lei nem áll­nak fenn – a kére­lem eluta­sí­tá­sát indítványozta.

A per­újí­tás meg­en­ged­he­tő­sé­ge tár­gyá­ban a Pécsi Íté­lő­táb­la határoz.