A Salgótarjáni Járásbíróság a Salgótarjáni Járási Ügyészség vádirata alapján 1 év 10 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy 43 éves karancssági férfit, aki lakásán új pszichoaktív anyagokat tartott, illetve kábítószer hatása alatt vezetett.

A vádlottat 2017. október 10-én reggel Salgótarjánban vonták közúti intézkedés alá a Salgótarjáni Rendőrkapitányság járőrei, és mivel nála kábítószer fogyasztás gyanúja is felmerült, előállították. A szervezetében amfetamin és metamfetamin volt kimutatható, amelyek kábítószernek minősülnek. Mivel úgy vett részt a közúti forgalomban gépkocsivezetőként, hogy a szervezetében kábítószer volt, a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt állt, így alkalmatlan volt a biztonságos gépjárművezetésre.

A vádlott lakásán a rendőri intézkedés után házkutatást is tartottak, ennek során egy hangfalba rejtve, fém cigarettás dobozban 54 pakett, összesen mintegy 24 gramm kristályos port valamint kábítószer fogyasztásával, tartásával összefüggésbe hozható tárgyakat foglaltak le.

A nyomozás során elvégzett szakértői vizsgálat megállapította, hogy a vádlottól lefoglalt két mérleg felületén lévő anyagmaradványokból, valamint a fém cigarettás dobozban talált porból etil-hexedron elnevezésű hatóanyag mutatható ki, ami új pszichoaktív anyag.

Az új pszichoaktív anyagokat vagy más néven „dizájner drogokat” valamely kábítószernek minősülő anyag kémiai szerkezetének módosításával hozzák létre azért, hogy bár az új szer a hatásában az eredetihez hasonló maradjon, de legálisan használható legyen. Ezek az anyagok semmivel sem veszélytelenebbek, mint azok, amelyek módosításával jöttek létre, ráadásul viszonylag gyorsan és könnyen változtatható az összetételük anélkül, hogy az a hatásukban érezhető lenne, ezért került be a Büntető Törvénykönyvbe az új pszichoaktív anyaggal visszaélés tényállása, mely szerint aki új pszichoaktív anyagot kínál, átad, forgalomba hoz vagy azzal kereskedik, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A vádlottal szemben a fentiek okán a Salgótarjáni Járási Ügyészség bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat.

A Salgótarjáni Járásbíróság az elkövetővel szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben – halmazati büntetésként – 1 év 10 hónap, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, és 1 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől. A férfi a próbaidő alatt pártfogó felügyelet alatt áll. A bíróság az eljárás során a kábító hatású anyagot, valamint a fogyasztás eszközeit elkobozta.

Hozzászólások lezárva.