A Fejér Megyei Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat, ami alapján a Székesfehérvári Törvényszék megállapította annak a két elkövetőnek a bűnösségét, akik 2017 és 2018 folyamán külföldi sértettek sérelmére elkövetett csalásokból származó pénzeket akartak tisztára mosni.

A vádirat szerint ismeretlen személyek lengyel, szlovák, valamint svéd gazdasági társaságok levelezési rendszerébe jogosulatlanul bejutottak és gazdasági eseményekről szereztek tudomást. A társaságok képviselőinek megtévesztő elektronikus üzenetet küldtek, amelyben a számlakövetelések utalását az egyik vádlott által alapított gazdasági társaság számlájára kérték, összesen közel 100 millió forintnak megfelelő amerikai dollárban, illetve euróban. Az utalások megtörténtek. A vádlott közel 16 millió forint értékben készpénzt vett fel és bankkártyával vásárolt.

Egy szlovák gazdasági társaság közel 76 millió forintnak megfelelő eurós utalása az egyik vádlott számlájára, majd onnan a másik vádlott számlájára azért hiúsult meg, mert a banki ügyintéző észrevette a tiltást, így a tranzakciót nem hajtotta végre.

A magyar cég nevében közel 14 millió forintnak megfelelő euró követelésről kiállított számla a jogosult számlaadatait illetően hamis volt, az a másik vádlott által képviselt cég számlájának az adatait tartalmazta. A lengyelországi cég a hamis tartalmú számla alapján az utalást nem teljesítette.

A Székesfehérvári Törvényszék előkészítő ülésen elfogadta a vádlottak beismerő vallomását, valamint a tárgyalásról lemondó nyilatkozataikat, és a vádirati tényállásban foglaltak szerint állapította meg bűnösségüket. A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően az egyik terhelttel szemben három év végrehajtandó börtönbüntetést és három év közügyektől eltiltást, míg a másik férfival szemben két év börtönbüntetést szabott ki, melynek végrehajtását három évi próbaidőre  felfüggesztette.

A bíróság az egyik vádlott vonatkozásában a vagyongyarapodást elvonta, vele szemben mintegy tizenhat millió forint összegben vagyonelkobzást rendelt el.

Hozzászólások lezárva.