Főoldal » Hírek » Nógrád Vármegyei Főügyészség » Jogerős ítélet a halálos baleset áldozatáról fotókat posztoló férfi ügyében - A Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Sal­gó­tar­já­ni Járá­si Ügyész­ség vád­kép­vi­se­le­te foly­tán a bíró­ság jog­erő­sen pénz­bün­te­tés­re ítél­te azt a fér­fit, aki egy sal­gó­tar­já­ni halá­los kime­ne­te­lű köz­le­ke­dé­si bal­eset áldo­za­tá­ról kül­dött fény­ké­pe­ket az egyik leg­na­gyobb közös­sé­gi oldalra.

Az ügy sér­tett­jé­nek leány­gyer­me­két 2020. janu­ár 17-én kora este Sal­gó­tar­ján­ban elütöt­ték, sérü­lé­se­i­be a hely­szí­nen bele­halt. Jelen ügy vád­lott­ja gép­jár­mű­ve­ze­tő­ként az elsők között érke­zett a bal­eset hely­szí­né­re, ott meg­állt és miu­tán fel­is­mer­te, hogy a bal­eset áldo­za­ta elhunyt, róla a mobil­te­le­fon­já­val, köz­vet­len közel­ről fény­kép­fel­vé­te­le­ket készí­tett, majd két fény­ké­pet azon­nal fel­töl­tött a közös­sé­gi olda­lá­ra, azzal a bejegy­zés­sel, hogy az ese­mény Sal­gó­tar­ján­ban tör­tént néhány perc­cel korábban.

A nagy nyil­vá­nos­ság szá­má­ra meg­osz­tott fény­kép­fel­vé­te­le­ken az elhunyt sze­mély­azo­no­sí­tás­ra alkal­mas módon fel­is­mer­he­tő volt, azo­kon a bal­eset által elő­idé­zett, kiszol­gál­ta­tott álla­pot­ban, az elszen­ve­dett sérü­lé­sei nyílt bemu­ta­tá­sá­val volt látható.

A vád­lott maga­tar­tá­sa az elhunyt sze­mély embe­ri mél­tó­sá­gát, egy­út­tal a hoz­zá­tar­to­zók kegye­le­ti érzé­sét is dur­ván sértette.

Az elhunyt lány édes­ap­ja magán­in­dít­ványt elő­ter­jesz­tett elő az ügy­ben, mely­ben kérte az elkö­ve­tő bün­te­tő­jo­gi fele­lős­ség­re voná­sát. A vádat, mint magán­vád­ló­nak, neki magá­nak kel­lett volna a bíró­ság előtt kép­vi­sel­nie, azon­ban a Sal­gó­tar­já­ni Járá­si Ügyész­ség – a tör­vény által biz­to­sí­tott lehe­tő­ség­gel élve – a sér­tet­ti jogok haté­kony kép­vi­se­le­te érde­ké­ben tőle a vád kép­vi­se­le­tét átvette.

Az ügy­ben koráb­ban a Sal­gó­tar­já­ni Járás­bí­ró­ság bűn­cse­lek­mény hiá­nyá­ban meg­szün­tet­te az eljá­rást, azon­ban ügyé­szi fel­leb­be­zés nyo­mán a Balas­sa­gyar­ma­ti Tör­vény­szék a koráb­bi dön­tést hatá­lyon kívül helyez­te és új eljá­rás­ra uta­sí­tot­ta a járás­bí­ró­sá­got, oszt­va az ügyész­ség azon állás­pont­ját, hogy a vád­lott maga­tar­tá­sa bűn­cse­lek­mény meg­va­ló­sí­tá­sá­ra alkal­mas volt.

A Sal­gó­tar­já­ni Járás­bí­ró­ság a meg­is­mé­telt eljá­rás­ban meg­ho­zott íté­le­té­ben – immár az ügyész által kép­vi­selt vád­dal egye­ző tény­ál­lás meg­ál­la­pí­tá­sa mel­lett – a vád­lot­tat bűnös­nek mond­ta ki kegye­let­sér­tés vét­sé­gé­ben, ezért őt 200.000 Ft pénz­bün­te­tés­re ítélte.

Az első­fo­kú íté­le­tet – a sér­tet­ti jogo­kat gya­kor­ló édes­apá­val tör­té­nő kon­zul­tá­ci­ót köve­tő­en – az ügyész­ség kép­vi­se­lő­je tudo­má­sul vette, majd a bűnös­sé­gét mind­vé­gig taga­dó vád­lott és védő­je sem jelen­tet­tek be fel­leb­be­zést, így az íté­let első fokon jog­erő­re is emelkedett.