Főoldal » Hírek » A három vádlott útonálló módon rabolt ki egy kiskorút Debrecen belvárosában- a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség cso­por­to­san elkö­ve­tett rab­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat három vád­lott ellen, akik érték­tár­gyai meg­szer­zé­se érde­ké­ben köz­re­fog­ták az egye­dül lévő sér­tet­tet és elvet­ték a mobiltelefonját.

2020. júli­us 22-én este két fia­tal­ko­rú és a fel­nőtt­ko­rú vád­lott Deb­re­cen bel­vá­ro­sá­ban az egyik téren tar­tóz­kod­tak, ami­kor fel­fi­gyel­tek az ott gya­lo­go­san, egye­dül köz­le­ke­dő sér­tett­re. Ezt köve­tő­en közö­sen elha­tá­roz­ták, hogy útját áll­ják a sér­tett­nek és akár erő­szak­kal is meg­szer­zik a nála lévő értéktárgyakat.

A vád­lot­tak ezután a sér­tett elé men­tek, őt köz­re­fog­ták és az egyik fia­tal­ko­rú vád­lott fel­szó­lí­tot­ta a kis­ko­rút arra, hogy adja át neki az érték­tár­gya­it. A sér­tett erre nem volt haj­lan­dó, ezért az egyik fia­tal­ko­rú vád­lott bele­nyúlt a nad­rág­zse­bé­be és kivet­te onnan a mobil­te­le­font, majd a másik fia­tal­ko­rú vád­lott átku­tat­ta a sér­tett másik zse­bét és onnan kivet­te a tele­fon­hoz tar­to­zó töl­tőt. A készü­lék le volt merül­ve, ezért a vád­lot­tak oda­men­tek a téren lévő elekt­ro­mos szek­rény­hez és elkezd­ték töl­te­ni azt. A sér­tett ott maradt a vád­lot­tak köze­lé­ben, miköz­ben oda­lé­pett hozzá a fel­nőtt­ko­rú vád­lott és a nad­rág­zse­bé­ből elvet­te az elekt­ro­mos ciga­ret­tát. A sér­tett ezután meg­pró­bál­ta a kon­nek­tor­ból kihúz­ni a tele­fon­töl­tőt, hogy azt és a készü­lé­ket vissza­ve­gye, azon­ban ekkor az egyik fia­tal­ko­rú vád­lott az elvett érté­kek meg­tar­tá­sa végett két kéz­zel erő­tel­je­sen a vál­lá­nál fogva meglökte.

A vád­lot­tak ezután a tér­ről a temp­lom mögöt­ti park­ba men­tek, ahová követ­te őket a sér­tett és kérte, hogy adják vissza az érté­ke­it. Ekkor az egyik fia­tal­ko­rú vád­lott oda­for­dult a sér­tett­hez és őt nagy erő­vel meg­ütöt­te a bal arcán, továb­bá meg­fe­nye­get­te, hogy men­jen el, mert ha nem, akkor tár­sa­i­val együtt még job­ban meg­ve­rik. A bán­tal­ma­zott és meg­fé­lem­lí­tett sér­tett ekkor elin­dult a vas­út­ál­lo­más felé, azon­ban útköz­ben a járó­ke­lők segít­sé­gé­vel érte­sí­tet­te a Deb­re­ce­ni Rendőr-kapitányságot. A nyo­mo­zó ható­ság kis idő eltel­té­vel a vád­lot­ta­kat elfog­ta, intéz­ke­dett velük szem­ben, mely­nek során elő­ke­rült a mobil­te­le­fon, a hozzá tar­to­zó töltő és az elekt­ro­mos ciga­ret­ta, ame­lyet a rend­őr­ség lefoglalt.

A vád­lot­tak a sér­tett­nek 65.000 forint kárt okoz­tak, amely lefog­la­lás­sal és a sér­tett­nek tör­té­nő vissza­adás­sal megtérült.

A másik fia­tal­ko­rú vád­lott folya­ma­tos jelen­lé­te a bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­se során tár­sa­i­ra báto­rí­tó­an hatott.

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség a bűn­ügyi fel­ügye­let hatá­lya alatt álló és letar­tóz­ta­tás­ban lévő vád­lot­tak ellen cso­por­to­san elkö­ve­tett rab­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat a Deb­re­ce­ni Járás­bí­ró­sá­gon. A vád­irat­ban a fia­tal­ko­rú vád­lot­tak javí­tó­in­té­ze­ti neve­lé­sé­nek elren­de­lé­sét indít­vá­nyoz­ta, míg a fel­nőtt­ko­rú vád­lott vonat­ko­zá­sá­ban indít­ványt tett arra, hogy a járás­bí­ró­ság vele szem­ben fegy­ház­bün­te­tést szab­jon ki és mel­lék­bün­te­tés­ként tilt­sa el őt a köz­ügyek gya­kor­lá­sá­tól. A járá­si ügyész­ség a vád­irat­ban két vád­lott vonat­ko­zá­sá­ban a bün­te­tés konk­rét mér­té­ké­re is indít­ványt tett arra az eset­re, ha a vád­lot­tak a járás­bí­ró­ság elő­ké­szí­tő ülé­sén a bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­sét beis­me­rik és lemon­da­nak a tár­gya­lás­hoz való jogukról.

Az egyik elkö­ve­tő elfo­gá­sá­ról készült fotó az aláb­bi lin­ken tekint­he­tő meg:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/nem-jutott-messzire-a-jarorok-elfogtak