Főoldal » Hírek » Prostitúcióra vették rá a vádlottak a nevelőszülőtől megszökött lányokat- a Veszprém Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Ember­ke­res­ke­de­lem bűn­tet­té­nek súlyo­sab­ban minő­sü­lő esete miatt emelt vádat a Veszp­rém Megyei Főügyész­ség azzal a Vár­pa­lo­ta kör­nyé­kén élő, egy­más­sal hoz­zá­tar­to­zói kap­cso­lat­ban álló három nővel és férfi bűn­tár­suk­kal szem­ben, akik a csa­lád­juk­ban már addig is foly­ta­tott pros­ti­tú­ci­ós tevé­keny­ség­be szer­vez­tek be két, neve­lő­szü­lő­től meg­szö­kött kiskorút.

A vád­irat­ban fog­lal­tak sze­rint az álla­mi gon­dos­ko­dás­ban nevel­ke­dő, 15 és 16 éves lányok 2018 nya­rán elha­tá­roz­ták, hogy meg­szök­nek, s ezért az idő­sebb lány fel­vet­te a kap­cso­la­tot az ügy 50 éves, vele távo­li rokon­ság­ban álló vád­lott­já­val. Így az asszony szö­ké­sük után a veszp­ré­mi busz­pá­lya­ud­va­ron várta és a lakó­he­lyé­re szál­lí­tot­ta őket, ahol idő­sebb lánya, az ügy másik vád­lott­ja is lakott.

A lányok elő­ször az anya és 24 éves lánya lakó­he­lyén éltek, szál­lá­su­kért, az éle­le­mért meg kel­lett dol­goz­ni­uk, amely kis­gyer­me­kek fel­ügye­le­tét, házi­mun­kát, vala­mint a nő, és rész­ben az anyja által szer­ve­zett pros­ti­tú­ci­ót jelen­tet­te. Az idő­sebb sér­tett mint­egy három hét­tel azután, hogy a vád­lot­tak­hoz került, vissza­uta­zott neve­lő­any­já­hoz, azon­ban a 24 éves elkö­ve­tő bíz­ta­tá­sá­ra egy hét múlva ismét meg­szö­kött, és a vád­lot­tak­hoz ment. Rövid­del ezután újra ott­hagy­ta őket, ám ekkor már a közel­ben élő vér­sze­rin­ti any­já­hoz uta­zott, ahova néhány nap eltel­té­vel a másik sér­tett is követ­te, mivel véget akart vetni a pros­ti­tú­ci­ós tevé­keny­sé­gé­nek. Miu­tán a vád­lot­tak ész­re­vet­ték, hogy a 15 éves lány is meg­szö­kött, előbb a 24 éves vád­lott, majd édes­any­ja ment utána. A fia­tal nő bán­tal­ma­zás­sal és verés­sel fenye­get­ve, míg anyja annak ígé­re­té­vel, hogy a lánya nem fogja bán­ta­ni, rávet­ték a sér­tet­tet a vissza­té­rés­re, aki tovább foly­tat­ta náluk a prostitúciót.

Egy idő után a 24 éves vád­lott 21 esz­ten­dős test­vé­re, hogy a sér­tet­tek neki dol­goz­za­nak, elha­tá­roz­ta, magá­hoz csá­bít­ja őket. A lányok pedig bízva a hite­ge­té­sé­ben, hogy jobb soruk lesz, hozzá köl­töz­tek. A hely­ze­tük azon­ban mit sem vál­to­zott, az idő­sebb nő átad­ta a húgá­nak a fel­ügye­le­tü­ket, aki ugyan­úgy pros­ti­tú­ci­ós tevé­keny­ség­re szer­vez­te, sze­xu­á­lis szol­gál­ta­tást hir­de­tő inter­ne­tes olda­la­kon, por­nog­ráf fény­ké­pe­ik köz­zé­té­te­lé­vel hir­det­te őket. Kiszol­gál­ta­tott hely­ze­tü­ket pedig a vele roko­ni kap­cso­lat­ban nem álló fia­ta­labb lány bán­tal­ma­zá­sá­val, s ezzel a másik sér­tet­tet is meg­fé­lem­lít­ve tar­tot­ta fenn. Tevé­keny­sé­gé­ben, így a sér­tet­tek alkal­mi part­ne­rek­hez szál­lí­tá­sá­ban az élet­tár­sa, az ügy negye­dik vád­lott­ja is részt vett. 

Az ügyész­ség a vád­ira­tá­ban vala­mennyi elkö­ve­tő­vel szem­ben fegy­ház­bün­te­tés kisza­bá­sá­ra tett indít­ványt azzal, hogy az elő­ké­szí­tő ülé­sen tör­té­nő beis­me­ré­sük ese­té­re az idő­sebb nőtest­vér­rel szem­ben 12 év, a gyer­mek­por­nog­rá­fia bűn­tet­té­vel is vádolt húgá­val szem­ben 13 év, míg any­juk­kal és a fia­ta­labb test­vér élet­tár­sá­val szem­ben 10-10 év fegy­ház­bün­te­tés kisza­bá­sát látja szükségesnek.