Főoldal » Hírek » A jeges úton megcsúszott és súlyos balesetet okozott - a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség vád­ira­ta sze­rint a vád­lott 2020. janu­ár 14-én reg­gel 5 óra körül kis­te­her­gép­ko­csi­val köz­le­ke­dett Berettyó­új­fa­lu köze­lé­ben, kül­te­rü­le­ten. A gép­ko­csi jobb olda­li első ülé­sén utazó sze­mély nem hasz­nál­ta a biz­ton­sá­gi övét.

Igen ked­ve­zőt­len idő­já­rá­si viszo­nyok ural­kod­tak, köd volt, az asz­falt jeges volt, ugyan­ak­kor a köz­vi­lá­gí­tás nél­kü­li útsza­ka­szon gyér volt a forgalom.

A vád­lott a jeges úttes­ten meg­csú­szott, a teher­au­tó­val átsod­ró­dott a menet­irá­nya sze­rin­ti bal olda­li füves útpad­ká­ra. Onnan még vissza tudta kor­má­nyoz­ni a jár­mű­vet az úttest­re, azon­ban ennek során össze­üt­kö­zött a vele szem­ben sza­bá­lyo­san köz­le­ke­dő sér­tett által veze­tett sze­mély­gép­ko­csi­val. Az ütkö­zés követ­kez­té­ben a kis­te­her­au­tó a menet­irá­nya sze­rin­ti bal olda­li útárok­ban a bal olda­lá­ra borul­va állt meg, míg a vét­len sze­mély­gép­ko­csi a menet­irá­nya sze­rin­ti bal­ol­dal­ra áttér­ve az útpad­kán került nyu­gal­mi helyzetbe.

A vét­len autó­ban a jobb olda­li első ülé­sen egy sze­mély uta­zott, a jár­mű­ben mind­ket­ten bekö­tött biz­ton­sá­gi övvel közlekedtek.

A bal­eset követ­kez­té­ben a vét­len gép­jár­mű veze­tő­je és utasa, illet­ve a vád­lott által veze­tett kis­te­her­au­tó utasa is test szer­te nyolc napon túl gyó­gyu­ló súlyos sérü­lé­se­ket szen­ve­dett. Közö­lük két sér­tett sérü­lé­sei mara­dan­dó fogya­té­kos­ság­gal gyó­gyul­tak. A bal­eset­ben maga a vád­lott is súlyo­san megsérült.

A vád­lott KRESZ sza­bály­sze­gő maga­tar­tá­sa követ­kez­té­ben - mivel nem az idő­já­rá­si és látá­si viszo­nyok­nak meg­fe­le­lő­en köz­le­ke­dett - jött létre a bal­eset és kelet­kez­tek a sér­tet­tek sérülései.

Az ügy­ben a nyo­mo­zást a Berettyó­új­fa­lui Rend­őr­ka­pi­tány­ság foly­tat­ta le.

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség a bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­sét beis­me­rő vád­lott ellen mara­dan­dó fogya­té­kos­sá­got ered­mé­nye­ző köz­úti bal­eset gon­dat­lan oko­zá­sá­nak vét­sé­ge miatt emelt vádat a Berettyó­új­fa­lui Járás­bí­ró­sá­gon. A járá­si ügyész­ség a bün­te­tő­vég­zés meg­ho­za­ta­lá­ra irá­nyu­ló vád­irat­ban indít­ványt tett arra, hogy a járás­bí­ró­ság tár­gya­lás lefoly­ta­tá­sa nél­kül, az ira­tok tar­tal­ma alap­ján a vád­lot­tat fel­füg­gesz­tett fog­ház­bün­te­tés­re ítél­je és meg­ha­tá­ro­zott időre tilt­sa el őt a köz­úti jár­mű­vek vezetésétől.