Főoldal » Hírek » Az embercsempészéssel gyanúsított két szerb és egy román állampolgár letartóztatásáról - a Vas Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A hét­vé­gén Vas megyé­ben két ügy­ben indít­vá­nyoz­ta az ügyész­ség annak a három fér­fi­nak a letar­tóz­ta­tá­sát, aki­ket 2021. augusz­tus 26-án Sár­vár vala­mint Szent­pé­ter­fa tér­sé­gé­ben fog­tak el, amint Magyar­or­szá­gon a jog­sza­bá­lyi ren­del­ke­zé­sek meg­sze­gé­sé­vel tar­tóz­ko­dó sze­mé­lye­ket szál­lí­tot­tak a magyar-osztrák határ köze­lé­be, hogy őket  ille­gá­li­san Auszt­ri­á­ba juttassák.

Az egyik ügy­ben a meg­ala­po­zott gyanú sze­rint az egyik szerb állam­pol­gár­sá­gú gya­nú­sí­tott a szerb-magyar határ köze­lé­ben vette fel azt a 13 afgán állam­pol­gárt, akik koráb­ban a kerí­té­sen átmász­va lép­ték át Magyar­or­szág déli hatá­rát. A rend­őr­jár­őr Szent­pé­ter­fa köze­lé­ben ellen­őriz­te a gép­ko­csit és fogta el a gya­nú­sí­tot­tat és uta­sa­it. A másik – szin­tén Szent­pé­ter­fa köze­lé­ben elfo­gott – szerb állam­pol­gár­sá­gú gya­nú­sí­tott az elő­ze­tes fel­adat­meg­osz­tás alap­ján elő­fu­tó­ként haladt a mig­rán­so­kat szál­lí­tó autó előtt, hogy tele­fo­non figyel­mez­tet­ni tudja bűn­tár­sát az eset­le­ges ható­sá­gi ellenőrzésre.

A másik ügy­ben a meg­ala­po­zott gyanú sze­rint a román állam­pol­gár­sá­gú gya­nú­sí­tott Magyar­or­szág déli határ­sza­ka­szá­nak köze­lé­ben egy pony­vá­val leta­kart teher­gép­ko­csi rak­te­ré­be vette fel az 5 magát bang­la­de­si­nek és a 7 magát afgán állam­pol­gár­nak valló sze­mélyt - akik a jog­sza­bá­lyi ren­del­ke­zé­sek meg­sze­gé­sé­vel lép­ték át koráb­ban Magyar­or­szág hatá­rát - azért, hogy őket jog­el­le­ne­sen Auszt­ri­á­ba szál­lít­sa. A rend­őr­jár­őr 84. számú főút Vas megyei sza­ka­szán, Sár­vár tér­sé­gé­ben ellen­őriz­te a teher­gép­ko­csit és fogta el a gya­nú­sí­tot­tat, vala­mint a jár­mű­ben maradt utasait. 

A Szom­bat­he­lyi Járá­si Ügyész­ség az egyik ügy­ben a szö­kés, elrej­tő­zés veszé­lye, a Sár­vá­ri Járá­si Ügyész­ség a másik ügy­ben a szö­kés, a bizo­nyí­tás meg­ne­he­zí­té­se, vala­mint a bűn­is­mét­lés veszé­lye miatt indít­vá­nyoz­ta a gya­nú­sí­tot­tak letar­tóz­ta­tá­sá­nak elren­de­lé­sét. A Szom­bat­he­lyi Járás­bí­ró­ság ügye­le­tes nyo­mo­zá­si bíró­ja - az ügyé­szi indít­vánnyal egye­ző­en - a hét­vé­gén elren­del­te mind­há­rom gya­nú­sí­tott letartóztatását.