Főoldal » Hírek » Húsz migránst szállított kisteherautójával a fiatal gyanúsított - a Veszprém Megyei Főügyészség sajtóközleménye - fotókkal

A csem­pé­szett sze­mély sanyar­ga­tá­sá­val elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt letar­tóz­ta­tá­sát indít­vá­nyoz­ta a Pápai Járá­si Ügyész­ség annak a 19 éves olasz állam­pol­gár­sá­gú fér­fi­nak, aki 2022. május 16-án húsz ille­gá­lis határ­át­lé­pőt akart egy fur­gon­ban Auszt­ri­á­ba juttatni.

A meg­ala­po­zott gyanú sze­rint az elkö­ve­tő a szerb-magyar határ köze­lé­ben vette fel a Magyar­or­szág terü­le­té­re elő­ző­leg enge­dély nél­kül belé­pő, és magu­kat szír, afgán, illet­ve pakisz­tá­ni állam­pol­gár­nak valló mig­rán­so­kat, hogy az állam­ha­tár jog­el­le­nes átlé­pé­sé­vel Auszt­ri­á­ba szál­lít­sa őket. A férfi a szál­lí­tás sike­res­sé­ge ese­tén 3000 eurót kapott volna az isme­ret­len megbízójától.

A gya­nú­sí­tott a húsz sze­mélyt az áru­szál­lí­tás­ra kiala­kí­tott kis­te­her­au­tó zárt, sötét rak­te­ré­ben, ülé­sek, biz­ton­sá­gi beren­de­zé­sek nél­kül szál­lí­tot­ta, mely miatt a csem­pé­szett sze­mé­lyek­nél rosszul­lét, lég­szomj ala­kult ki.

A mig­rán­so­kat szál­lí­tó fur­gon május 16-án dél­előtt tíz óra körül Gicen haladt át, ami­kor a rend­őrök meg­ál­lí­tot­ták. A gya­nú­sí­tott mene­kül­ni akart a rend­őrök elől és elfu­tott, azon­ban rövid időn belül elfogták.

A bíró­ság az ügyész­ség indít­vá­nyá­val egyet­ér­tett és a szö­kés, illet­ve annak tovább­ra is fenn­ál­ló veszé­lye miatt a férfi letar­tóz­ta­tá­sát egy hónap­ra elren­del­te. A gya­nú­sí­tott a vég­zés ellen fel­leb­be­zett, míg védő­je az ülé­sen nem volt jelen, így a dön­tés nem végleges. 

A fotó a hely­szí­ni szem­le során készült: