Főoldal » Hírek » Fizetés nélkül távoztak a hulladékfelvásárlók - a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Kis­kő­rö­si Járá­si Ügyész­ség üzlet­sze­rű­en elkö­ve­tett csa­lás miatt vádat emelt három fér­fi­val szem­ben, akik háza­lás során fize­tés nél­kül, azzal a hamis ígé­ret­tel vásá­rol­tak fel fém­hul­la­dé­kot, hogy később vissza­tér­nek a többi hol­mi­ért, és ren­de­zik a szám­lát. Az eladók azóta sem lát­ták őket.

A vád­irat sze­rint a három férfi együtt jár­tak „vasaz­ni”, azaz háza­lás során fém­hul­la­dé­kot vásá­rol­tak fel, majd azt a MÉH tele­pen lead­ták. Elha­tá­roz­ták, hogy csa­lá­di házas ingat­la­nok­ból a vissza­té­rés hamis ígé­re­té­vel fém hol­mi­kat hoz­nak el, ami­ket aztán tény­le­ge­sen nem fizet­nek ki, így az értük kapott tel­jes össze­gen ők maguk osztoznak.

A vád­lot­tak 2021. feb­ru­ár 11-én, dél­előtt, egy kis­te­her­au­tó­val meg­je­len­tek Páhi egyik csa­lá­di házá­nál, ahol az ott lakó 81 éves asszonnyal meg­egyez­tek abban, hogy az udva­rán álló fém tűz­he­lyet, kály­hát és vas­szek­ré­nye­ket meg­vá­sá­rol­ják 50 ezer forin­tért. Miu­tán két tűz­he­lyet és kály­hát fel­pa­kol­tak a pla­tó­ra, közöl­ték, hogy a két vas­szek­ré­nyért is vissza­jön­nek, majd fize­tés nél­kül távoz­tak. Az idős sér­tett azóta sem látta őket.

Egy óra múlva már Izsá­kon járt a csaló tár­sa­ság, ahol egy fér­fi­val mosó­gép és kály­ha eladás­ról egyez­tek meg. A vád­lot­tak a kial­ku­dott hol­mi­kat egy fém kézi­ko­csi­ra fel­pa­kol­ták és a házi­gaz­da figyel­met­len­sé­gét kihasz­nál­va azzal együtt betet­ték a kis­te­her­au­tó­ba. Ezután valót­la­nul azt állí­tot­ták a sér­tett­nek, hogy a kézi­ko­csit vissza­vit­ték a hátsó udvar­ba. Mialatt a sér­tett a kézi­ko­csi kere­sé­sé­re indult, a csa­lók fize­tés nél­kül távoztak.

Az ügyész­ség mind­há­rom fér­fit üzlet­sze­rű­en elkö­ve­tett csa­lás vét­sé­gé­vel vádol­ja, ezért bün­te­tő­vég­zés hoza­ta­lá­ra irá­nyu­ló eljá­rás­ban – tár­gya­lás mel­lő­zé­sé­vel - a bün­te­tett elő­éle­tű vád­lot­tal szem­ben vég­re­haj­tá­sá­ban pró­ba­idő­re fel­füg­gesz­tett fog­ház­bün­te­tés, míg két tár­sá­val szem­ben pénz­bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­za. Ügyük­ben a Kis­kő­rö­si Járás­bí­ró­ság fog dönteni.