A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy benzinkút üzemeltetője ellen, akinek a mulasztása miatt egy gyermek az iszapfogó aknába esett.

A vád szerint a férfi egy üzemanyagtöltő állomást üzemeltet, amely mellett egy önkiszolgáló autómosó található.

Egy autós 2017. áprilisában a benzinkút önkiszolgáló autómosójához ment, ahol a személygépkocsija mosásához kezdett, miközben a vele lévő öt éves gyermeke a mosó melletti füves területen játszott. Ezen a területen volt a benzinkút olajleválasztó és iszapfogó berendezése, amely a földbe süllyesztve került kialakításra úgy, hogy azokat egy-egy körülbelül hatvan centiméter átmérőjű műanyag fedél fedte.

Az iszapfogó berendezés fedele azonban nem volt megfelelően rögzítve, illetve elkerítve, így a műanyag fedlapokon játszó kislány a berendezés műanyag fedelének elmozdulása miatt beleseett az aknába, és az abban lévő folyékony anyagban elsüllyedt.

Édesapja rögtön észlelte a kislány beleesését, ezért azonnal a segítségére sietett, őt onnan kiemelte.

A baleset következtében a gyermek nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett el.

A benzinkút üzemeltetője több foglalkozási szabályt megszegett, így többek között nem tett eleget üzemeltetői, munkáltatói kötelezettségének akkor, amikor a berendezéseknél nem gondoskodott azok fedlapjainak felülvizsgálatáról, műszaki karbantartásáról, javításáról, kicseréléséről. Foglalkozási szabályszegéseivel a gyermek életét, testi épségét és egészségét közvetlenül veszélyeztette.

A benzinkút üzemeltetőjének a cselekménye a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének a megállapítására alkalmas.

 

Hozzászólások lezárva.