A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség embercsempészés szervezője, irányítója által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult büntető ügyben indítványozta annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki egy bűnszervezet tagjaként csempészett migránsokat.

A magyar férfi a megbízója által létrehozott bűnszervezet tagja volt. A férfi 2015. július és 2015. október között pénzért több alkalommal nyújtott segítséget a magyar–szerb államhatáron illegálisan Magyarország területére érkezett migráns személynek abban, hogy megszervezte a Nyugat-Európába történő továbbszállításukat. Ez akként történt, hogy a férfi megbízott taxi sofőröket, akik a magyar–szerb államhatár közelében a migránsokat felvették, majd Budapestre vitték. A férfi ilyenkor a szállítást végző gépjárművek előtt haladt felvezetőként azért, hogy a sofőröknek az esetleges rendőri ellenőrzést előre jelezze.

Az elkövető cselekménye folytatólagosan, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettének  megállapítására alkalmas, melynek büntetési tétele 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés, de a büntetési tétel felső határa a kétszeresére emelkedik a bűnszervezetben részvétel miatt.

A férfi az eljárás során megszökött, de a hatóságok elfogatóparancs alapján a Kanári-szigeteken elfogták, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén az eljárási cselekményeknél a jelenléte másképpen nem biztosítható.

A rendelkezésre álló adatok alapján nem zárható ki, hogy a férfi szabadlábon hagyása esetén a bűnszervezet tagjaival történő összebeszéléssel, a tanúk befolyásolásával, bizonyítási eszközök, megsemmisítésével meghiúsítaná az eljárást.

A kényszerintézkedés elrendeléséről a nyomozási bíró dönt.

A rendőrség által készített videó és a fotók az alábbi linken érhetők el:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/melegbol-a-huvosre

 

 

 

Hozzászólások lezárva.