A Zalaegerszegi Törvényszék elrendelte az Éjjeli Őrség A Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vételét. A végzés ellen a mai napon a Zala Megyei Főügyészség Közjogi Szakága fellebbezést jelentett be a párt nyilvántartásba vételére irányuló kérelem elutasítása végett.

Az ügyészség álláspontja szerint a nyilvántartásba vételre irányuló kérelem elutasításának van helye, mert a párt alapszabálya több ponton is ellentétes a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény, valamint más vonatkozó jogszabály rendelkezéseivel. Így alapvetően az, hogy létrejötte jogszabály megkerülésére irányul, a migrációt támogató civil szervezeteket érintő különadó alóli mentesülést célozza. Az ügyészség a fentiek alátámasztására szolgáló tényeket a fellebbezésben részletezte.

Az alapszabály más pontokon sem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Párt külföldi magánszemélytől nem fogadhat el vagyoni hozzájárulást, azonban a megalakuló pártnak a székhelyhasználatot nem magyar állampolgár biztosítaná. Jogi személyek nem támogathatják a pártokat, ennek ellenére az alapszabály a jogi személyek részére is biztosítaná ezt a lehetőséget, ezen kívül a párt, mint jogi személy elnevezése sem felel meg a névvalódiság jogszabályi követelményének.

Hozzászólások lezárva.