Az Igazságügyi Palota épülete előtt január 21-én késő este egy parlamenten kívüli párt aktivistáinak akciója kapcsán az ügyészség visszautasítja az igazságszolgáltatást ért politikai nyomásgyakorlást.

Az aktivisták állításával szemben, a vízzel nagyobbrészt el nem távolítható felfestés köztisztasági szabálysértés megvalósítására lehet alkalmas.

A kár vegyszeres eljárással történő elhárításáról az Igazságügyi Palotát kezelő Kúria intézkedett.

A politikai akció kapcsán felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ügyészség az Alaptörvénynek és a rá vonatkozó törvényeknek megfelelően, az igazságszolgáltatás közreműködőjeként, függetlenül eljárva érvényesíti az állam büntetőjogi igényét.

A politikai akció keretében megemlített ügyek közül azon esetekben, ahol annak fennálltak a törvényi feltételei, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást folytatott, mint például Mengyi Roland – aki ellen 2017 áprilisában vádat emelt – vagy Simonka György – akit 2018. novemberében gyanúsítottként hallgatott ki – ügye.

Az akció keretében ugyanakkor olyan ügyeket is megkíséreltek felróni az ügyészségnek, amelynek felderítése nem tartozik a hatáskörébe, és amelyben a rendőrség vagy a NAV folytatott eljárást.

Jellemző példája ennek az aktivisták által feltüntetett un. Elios ügy, amelyben már sokadik alkalommal hivatkoztak igaztalanul az ügyészségre.

Az OLAF magyarországi közvilágítási projektekkel kapcsolatos 2017. december 22-én kelt ajánlását 2018. január 8. napján kapta meg a Legfőbb Ügyészség. A Legfőbb Ügyészség az ajánlást az eljárásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Pest Megyei Főügyészségnek továbbította, amely az ügyben – az OLAF által kezdeményezett ügyekben mindig követett gyakorlatnak megfelelően – 2018. január 22. napján nyomozást rendelt el, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta. Az új Be. szerinti felderítési szakban lévő eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda a 2018. október 26. napján kelt határozatával bűncselekmény hiányában megszüntette.

Budapest, 2019. január 22.

Legfőbb Ügyészség

Kommunikációs és Sajtóosztálya

Hozzászólások lezárva.